Ukrajinci před Čechy. Byty, policie nechce zasahovat. „Řítíme se do problémů.“ Dohra průzkumu

16.12.2022 17:20 | Rozhovor

Sžívání různých etnik bude obtížné a vláda hází občany ČR přes palubu. Sociolog Petr Hampl shrnul svůj pohled na vztahy s Ukrajinci a popsal možné problémy, kterým vláda nepředchází. Pochybnosti vyjádřil nad výsledky průzkumu o zhoršujícím se přístupu k podpoře Ukrajinců v zemích Visegrádské čtyřky, hlavně na Slovensku.

Ukrajinci před Čechy. Byty, policie nechce zasahovat. „Řítíme se do problémů.“ Dohra průzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy Dne nezávislosti Ukrajiny na Václavském náměstí

Slovenský think-thank GLOBSEC přinesl výsledky průzkumu v Česku, Polsku, Slovensku a Maďarsku, jak se to má s podporou Ukrajinců. GLOBSEC tvrdí podle stovky zpovídaných respondentů v každé zemi, že nejhůře dopadlo Slovensko, v České republice vyjádřilo podporu 75 lidí ze sta. Hampl však o důvěryhodnosti výstupu pochybuje a pro Parlamentnílisty.cz vysvětlil, proč.

„Zadavatelem je National Endowment for Democracy, což je neziskovka přímo řízená americkým ministerstvem zahraničí. Je tam tedy jasný politický zájem. Obecně to ukazuje postoje obyvatel zemí Visegrádské čtyřky více nepřátelské vůči ukrajinským uprchlíkům než místní výzkumy. Přičítám to tomu, že špatné výsledky – z pohledu Spojených států – umožní vypisovat další granty, zakládat další neziskovky, rozdávat další peníze a tak dále,“ upozornil.

Obtížné soužití dvou etnik?

Podle něj Češi vnímají, že podpora Ukrajinců se děje na úkor Čechů. „Zcela jistě přibývá lidí s názorem, že podpora Ukrajinců probíhá na úkor místních občanů. To je celkem logické. Některé takové případy totiž prokazatelně existují, takže přibývá těch, kdo s tím mají vlastní zkušenost nebo o tom vědí z naprosto důvěryhodného zdroje,“ uvedl.

Na otázku, zda je třeba mapovat vztahy k Ukrajincům ve Visegrádské čtyřce, odvětil s nadsázkou: „Především je zapotřebí utrácet peníze tak, aby končily na výplatních páskách místních intelektuálů. To vytvoří takovou atmosférou, jakou zadavatel potřebuje.“ Každopádně nepovažuje sto zpovídaných obyvatel v každé zemi za relevantní vzorek. Jednoduše by nestačil, aby se daly předkládat podobné výstupy: „V tomto případě nikoliv. Uvnitř každé té společnosti jsou velké rozdíly mezi různými skupinami obyvatel. Dokonce větší, než jaké jsou mezi jednotlivými státy. To se nedá vyřešit zprůměrováním,“ vytkl Petr Hampl.

České republice predikuje těžké časy kvůli sžívání dvou národů. „V každém případě nás čeká velmi obtížné sžívání dvou v podstatě rovnocenně silných etnik na stejném území. To není nikdy snadné, a být nemůže. Nicméně nejhorším problémům by se dalo předejít tím, že stát bude dobře fungovat, že státní služby budou poskytovány vzorně, že nebudou omezovány sociální programy a v řadě případů se výrazně navýší – třeba na úkor zbrojení,“ doporučil.

Vláda by měla věnovat zvláštní pozornost dopadům na nejchudší a policie by měla postupovat důsledně i vůči nejrůznějším mafiánům všech etnik.

Hampl: Vláda hodila Čechy přes palubu

Avšak ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana (STAN) a česká vláda z Hamplova pohledu celý problém úplně ignoruje. „České občany vláda zcela hodila přes palubu a péče o Ukrajince je nešikovná, nesoustavná, místy nesmyslně marnotratná a jindy nedostatečná. Zvlášť alarmující jsou ty případy, kdy jsou služby uprchlíkům okázale poskytovány na úkor místních lidí nebo kdy jsou jim třeba přednostně přidělovány byty. Ukazuje se také, že policie jen s nechutí zasahuje proti násilným trestným činům uprchlíků “ přinejmenším v některých případech. Ovšem ty některé případy dostávají velkou publicitu,“ vysvětlil sociolog a spisovatel.

Právě kvůli tomu vyjádřil velké obavy z budoucích potíží, které přijdou: „Obávám se, že se řítíme do velkých problémů a že vládní jednání všechno zhoršuje. To není chyba českých občanů ani chyba těch uprchlíků. Plnou odpovědnost nesou členové Fialovy vlády a neziskovky na tu vládu navázané,“ dodal Petr Hampl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Příště už může být pozdě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemixam , 16.12.2022 19:48:41
Vše se podceňuje a bagatelizuje. Začíná vzrůstat velká nenávist i vůči nevinným a slušným Ukrajincům, za vše bude moci ministerstvo strachu a potlačování svobodného projevu. Ukrajinci si musí udělat sami pořádek ve své nové vlasti a ne sedět v Evropě a brát sociální dávky z daní poctivých občanů.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…