Ukrajincům u nás dát vyšší platy, navrhl Petříček. V ANO je zle

04.02.2019 12:51

Ministerstvo zahraničí ČR vedené Tomášem Petříčkem (ČSSD) přišlo s návrhem dát těm ukrajinským pracovníkům, kteří se rozhodnou pracovat v naší zemi, 1,2násobek zaručené mzdy. Proti tomto nápadu se postavila jak Hospodářská komora ČR, tak odbory. Hodně důrazně se ozval také severočeský poslanec za hnutí ANO, pekař Jiří Bláha. Zdá se mu, že Petříček v podstatě žongluje s motorovou pilou.

Ukrajincům u nás dát vyšší platy, navrhl Petříček. V ANO je zle
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr ANO v Libereckém kraji Jiří Bláha

Vláda v čele s Andrejem Babišem tvrdí, že v České republice schází pracovní síly. Ministr zahraničí Tomáš Petříček proto přišel s plánem, jak na český pracovní trh přilákat víc lidí ze zahraničí, např. z Ukrajiny. U těch lze předpokládat, že do českého prostředí dobře zapadnou.

Anketa

Měla by vláda zvýšit daně na tvrdý alkohol a hazard, jak naznačuje premiér Babiš?

78%
22%
hlasovalo: 6259 lidí

„Návrh na rozšíření programu pro přijímání pracovníků z Ukrajiny připravilo ministerstvo zahraničí. Podle záměru by mělo Česko ročně získat místo 19 600 nově 40 000 ukrajinských sil. Materiál obsahuje i stanovení mzdy ve dvou variantách. Podle první by zaměstnanci v režimu Ukrajina měli dostat aspoň medián pro svou profesi. Podle druhé varianty by to letos mělo být podle profese minimálně od 16 020 až 32 040 korun, tedy 1,2násobek zaručené mzdy. Ukrajinští zaměstnanci by tak měli víc než čeští,“ napsala ČTK s odvoláním na Hospodářskou komoru ČR.

Poslance Jiřího Bláhu tato informace hodně rozzlobila. Na světě prý existují věci, které se prostě nemají zkoušet, nemá se strkat vidlička do zásuvky elektrického proudu, nemělo by se žonglovat s motorovou pilou a podle Bláhy je stejně tak nepřijatelné platit v České republice za stejnou práci víc peněz Ukrajincům než Čechům jen proto, že to jsou Ukrajinci.

„Jsou věci, které by se prostě zkoušet neměly. Srkat prsty do zásuvky, žonglovat s motorovou pilou nebo takto narušit rovné podmínky pro všechny zaměstnance. Je přece úplně jedno odkud, jaký člověk pochází,“ napsal Bláha.   

Jiří Bláha

  • ANO 2011
  • Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017

„Zvýhodňování jedné skupiny zaměstnanců na základě národnosti je nesmysl! Hádám, že s tímto bych u sebe ve firmě moc nepochodil. Zaměstnat cizince s sebou už tak přináší celou řadu nákladů a byrokracie. Na našem pracovním trhu dnes chybí přes 450 tisíc lidí. Příval zahraničních pracovníků může krátkodobě pomoci. Rozhodně to ale není řešení,“ rozčiloval se dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…