Ukrajinec: Chceme 300 západních tanků. Jinak to neprolomíme

18.01.2023 11:21

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala svět, aby ještě více zesílil podporu Ukrajině. A také se to děje. Nizozemská vláda přislíbila poslat na Ukrajinu systém protivzdušné obrany Patriot. Prezident Joe Biden za to Nizozemcům poděkoval. Nizozemský premiér Mark Rutte poslal do Moskvy jasný vzkaz. BBC přinesla další zprávu přímo z Bachmutu, kde se ozývá hřmění děl a tanků, které člověku rezonuje až v kostech. „Máme cíl“ vykřikne v jednu chvíli velitel tanku. A rozběhne se namazaný stroj.

Ukrajinec: Chceme 300 západních tanků. Jinak to neprolomíme
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Válka na Ukrajině. Za pár dní se završí jedenáctý měsíc ruské agrese proti Ukrajině a v Dnipru stále ještě pátrají po 19 pohřešovaných osobách po sobotním raketovém útoku. Už teď je jasné, že po útoku zůstalo nejméně 44 obětí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil svým spoluobčanům, že svět toto a podobná další ruská zvěrstva vidí a reaguje na ně a podle americké zpravodajské stanice CNN tomu tak opravdu je.  

Předsedkyně Evropské komise Ursula von de Leyenová v úterý řekla reportérce CNN Christiane Amanpourové, že západní spojenci musí „zvýšit“ vojenskou podporu Ukrajině. A to se také děje. Nizozemská vláda oznámila, že na Ukrajinu odešle systém protivzdušné obrany Patriot. Americký prezident Joe Biden poděkoval nizozemskému premiérovi Marku Ruttemu za to, že „stojí pevně při Ukrajině“. Britská vláda posílá na Ukrajinu těžké zbraně včetně tanků a americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý ocenil Spojené království za jeho oznámení.

Bílý dům podotkl, že další balíček pomoci by mohl být oznámen „již koncem tohoto týdne“. Pentagon rovněž potvrdil, že přibližně 100 Ukrajinců zahájilo v Oklahomě výcvik na raketový systém Patriot.

Podle britského ministra obrany Bena Wallace má být do Spojeného království vyslán australský vojenský personál, aby pomohl s výcvikem ukrajinské armády. Uvedl, že Spojené království letos vycvičí dalších 20 000 ukrajinských vojáků. Španělský premiér v úterý rovněž přislíbil podporu Ukrajině.

Nizozemský premiér Mark Rutte oznámil, že podporu Ukrajině nezastaví, dokud válka potrvá.

„Naprosto jsme se shodli na tom, že můžeme přestat pouze tehdy, když válka skončí s úspěšným výsledkem pro Ukrajinu. Takže na konci musí být úspěšná Ukrajina, Rusko ji prohraje, prohraje válku," řekl Rutte v úterý CNN. Rutte hovořil po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě a předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym.

Rutte zdůraznil, že je na Ukrajině, zda se zapojí do mírových rozhovorů. „Jediný, kdo o tom může rozhodnout, je Volodymyr Zelenskyj, který sedí v Kyjevě, prezident Ukrajiny. Nemůže to být Nizozemsko, Spojené státy nebo jiné země, kdo o tom rozhoduje za Ukrajinu."

Dodal, že ve válce je v sázce osud Západu, a proto je Nizozemsko odhodláno podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude třeba.

„Pokud by to Putin vyhrál, nezůstane jen u Ukrajiny. Bude to pokračovat, a pak je nakonec ohrožena kolektivní bezpečnost celého Západu," řekl Rutte.

Zpravodaj BBC Andrew Harding vyrazil do Bachmutu a okolí.

„Výbuchy přicházejí každých několik sekund, někdy v rychlých shlucích šesti nebo více krátkých výbuchů, jindy hlubokých a dlouhých, až hřmí v žebrech, a hřmí na zasněžených kopcích, které se táhnou podél frontové linie poblíž Bachmutu a Soledaru,“ popsal situaci na frontě zpravodaj.

„Pak se ozve vzdálené dunění, kratší rána minometné střely, která vybuchne u silnice, a občas se ozve na kost mrazivý, syčivý zvuk přilétajícího dělostřeleckého granátu, který nás nutí hledat úkryt na zmrzlých polích. To je každodenní, nepřetržitý, úderný chór války v Donbasu, kde se ukrajinské a ruské dělostřelectvo, raketometné a tankové posádky přetahují a vyměňují si údery v zuřivém, ale z velké části bezvýsledném boji o prolomení několik měsíců trvající slepé uličky,“ pokračoval Harding.

„Máme cíl,“ zařval v jednu chvíli Roman, velitel ukrajinské tankové jednotky, náhle si stáhl rukavice, vylezl na kluzkou, sněhem pokrytou věž tmavě zeleného tanku T-72 a odklopil těžký ocelový poklop.

Další člen posádky, Vlad, se vyškrábal z nedaleké liščí nory, kde si ohříval špinavé ruce nad čerstvým ohněm, aby mu pomohl. O několik vteřin později se údolím a směrem k Bachmutovi ozval lebkou otřásající výbuch, jak se z hlavně kanonu s oranžovým zábleskem vyrval tankový granát dodaný USA a zamířil k ruským pozicím na protějším svahu.

„T-72 jsou staré tanky - tenhle je stejně starý jako já," řekl Bogdan, 55letý ukrajinský dobrovolník, a otočil se, aby poplácal obrovský, přikrčený stroj ze sovětské éry za sebou. „Jeden z nich jsem řídil před téměř 40 lety - nemůžu uvěřit, že to dělám znovu. Ale funguje. Dělá svou práci."

„Ale Leopard by byl lepší," řekl Volodymyr, další člen jejich tříčlenné posádky, s tichým pousmáním.

Plány na vyslání tanků Leopard německé výroby a britských Challengerů na frontovou linii zde na Donbasu přivítaly ukrajinské síly, které v posledních týdnech v okolí Bachmutu, a zejména během zuřivých bojů o nedaleké město Soledar, utrpěly těžké ztráty, s viditelným nadšením.

„Došlo k velmi těžkým ztrátám. Je to velmi žalostné. Je to těžké," řekl Danylo, důstojník pověřený opravou tanků 24. mechanizované brigády. Podle něj se současná patová situace nepodaří prolomit, pokud nedorazí ve značném počtu zahraniční tanky.

„Ano, budeme tady trčet. Potřebujeme je (západní tanky), abychom zastavili ruskou agresi. S pěchotou krytou tanky určitě zvítězíme," řekl.

Podle Bogdana by teď Ukrajinci potřebovali alespoň 300 západních tanků.

Všichni Ukrajinci uznali, že Rusko má modernější tanky, ale rozhořčeně se vyjádřili o jeho taktice.

„Ruské tanky jsou o něco lepší než naše. Jsou plně modernizované. Ale většinou jsou Rusové silní, protože se masově tlačí dopředu a postupují přes těla vlastních vojáků. Našim velitelům více záleží na životech jejich posádek, takže se snažíme zničit (nepřítele) a přitom ztratit co nejméně vlastních mužů," řekl Bogdan.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruský prezident Vladimir Putin nařídí provést rozsáhlou modernizaci armády tak, aby mohla být válka na Ukrajině vedena ještě dlouho. „Tyto reformy demonstrují záměr Ruska reformovat ruskou armádu tak, aby vedla rozsáhlou konvenční válku obecně a nejen pro současnou válku proti Ukrajině,“ napsal ISW s tím, že rychlost transformace bude záležet na tom, kolik peněz nechá Putin na modernizaci armády uvolnit. „Existují náznaky, že Putin by mohl být ochoten peníze uvolnit. Reforma a expanze v rozsahu, který nastínil Šojgu, se neuskuteční včas, aby materiálně ovlivnila válku na Ukrajině na mnoho měsíců, ale mohla by změnit korelaci sil v roce 2024,“ rozvedl myšlenku ISW.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…