Ukrajinská protiofenziva? Skepse! Drtivá slova z nejvyššího vojenského orgánu EU

24.08.2023 17:29 | Monitoring

Předseda Vojenského výboru Evropské unie Robert Brieger má pochybnosti, že Ukrajina získá zpět všechna území okupovaná Ruskem. Ukrajinská protiofenziva podle Briegera není tak úspěšná, jak se očekávalo, protože nemá na jihu dostatek vojáků. Přesun vojáků z východu ale Zelenskyj odmítá, protože by pak podle něj Rusové opět zaútočili na města jako Kramatorsk nebo Charkov.

Ukrajinská protiofenziva? Skepse! Drtivá slova z nejvyššího vojenského orgánu EU
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

„Zůstává otázkou, zda lze s dostupnými zdroji obnovit plnou suverenitu Ukrajiny," uvedl Robert Brieger, předseda Vojenského výboru Evropské unie, nejvyššího vojenského orgánu EU. Ukrajinský postup při protiofenzivě, která oficiálně začala v červnu, je pomalý, protože ukrajinské síly naráží na rozsáhlá ruská minová pole a obranná opevnění.  

Pokud jde o protiofenzivu, Brieger uvedl, že by byl „opatrný v očekávání průlomu ukrajinských sil přes ruské obranné linie". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom opakovaně ubezpečuje, že Ukrajina získá zpět všechna svá území včetně Krymu.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23347 lidí
„Krym bude osvobozen stejně jako všechny ostatní části Ukrajiny, které jsou bohužel stále v rukou okupantů," prohlásil Zelenskyj na konferenci o Krymu, jak informuje server Euractiv.com. Ukrajinské síly podle něj nemají žádný časový rámec pro znovudobytí Krymu nebo jiných okupovaných území.

Podle amerických a dalších západních představitelů je Ukrajina na jihu země relativně neúspěšná zejména proto, že má příliš mnoho vojáků na nesprávných místech, včetně východu země. Zelenskyj ale přesun větších části armády z východní fronty odmítá s tím, že na to přesně Rusové čekají.   

„Návrh je tedy následující. Vezměme z východu naše ozbrojené síly a někam je přesuňme," řekl a pokračoval výčtem měst a obcí, které by se v důsledku toho mohly stát zranitelnějšími vůči ruským útokům. „Myslím, že potom bude postup následující. Pár dní a zaútočí na Slovjansk, Kramatorsk, pak půjdou do Pavlohradu. Pak Charkov, myslím, že přesně takovou naději mají,“ uvedl Zelenskyj. „Nevzdáme se ani Charkova, ani Donbasu, ani Pavlohradu, ani Dněpru," dodal sebejistě ukrajinský prezident.

Ukrajinské síly mezitím vztyčily státní vlajku v osadě Robotyne v Záporožské oblasti na jihu země. „Historický den! Vojáci 47. samostatné mechanizované brigády vztyčili vlajku Ukrajiny v osadě Robotyne, v jedné z nejžhavějších destinací - Melitopolu," uvedla brigáda v příspěvku na svém kanálu Telegram. Právě strategické město Melitopol je klíčové pro úspěšné pokračování protiofenzivy na jihu Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..už běžte do brusele s tou každodenní banderovskou masáží., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 24.08.2023 17:41:38

|  12 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …