Ukrajinské děti? Hlavní nápor na české školy přijde v září. Tři scénáře, tuší starostka

20.04.2022 19:22

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byla poslankyně Renáta Zajíčková, starostka Prahy 5 (za ODS) a majitelka soukromé střední školy. Jsou ředitelé škol a učitelé připraveni přijmout ve třídách děti ukrajinských uprchlíků? A jak se na tyto děti pohlíží v přijímacích řízeních na střední školy?

Ukrajinské děti? Hlavní nápor na české školy přijde v září. Tři scénáře, tuší starostka
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Základní školy v celé České republice podle statistik přijaly přes 23 tisíc ukrajinských žáků. Co je podle Zajíčkové při přijímání ukrajinských žáků největším problémem? „Nezačala bych slovem problém, protože v současné době, která je ale opravdu mimořádná, při tom přijímání, si dovolím říct, že se žádné problémy nevyskytují. A to z jednoho prostého důvodu: Že těch ukrajinských dětí, které v současné době žádají o přijetí do základních škol, je vlastně minimum. Vlna ukrajinských dětí, které by měly zájem a budou muset vlastně nastoupit do základního vzdělávání, tak ta přijde od nového školního roku. A tam se očekává, že to bude tvrdý oříšek a rozlousknout ho a říct, jak by to mělo fungovat a jak by to mělo být nastaveno – tak, aby to neovlivnilo kvalitu vzdělávání, to bude velmi složité,“ zmínila Zajíčková.

Na základních školách v České republice podle statistik zůstává asi 150 tisíc volných míst, což na první pohled může vypadat jako dostatečná rezerva. „Bude záležet na tom, jak se situace bude vyvíjet. Asi je všeobecně známo, že existují tři scénáře. To znamená: scénář, že tu zůstane 250 tisíc až 300 tisíc uprchlíků, další scénář půl milionu až 600 tisíc a ten třetí je okolo milionu uprchlíků. Když budu mluvit o tom nejměkčím scénáři, tak tam se počítá s číslem zhruba 120 tisíc dětí školou povinných, které by měly být zapojeny do vzdělávacího systému. Ta čísla říkají, že ta kapacita je, že ty rezervy jsou, ale je to různé kraj od kraje. Asi je všeobecně známo, že velká města bojují s kapacitou a představa, že by měla integrovat desetitisíce dětí, to si myslím, že je pro ředitele nepředstavitelné,“ poznamenala Zajíčková.

Podle jejích slov je důležité, jak motivovat například ukrajinské rodiny k tomu, aby se přestěhovaly z Prahy do jiných částí republiky, kde budou místa ve škole. Musí se podle jejích slov najít principy, jak toto vyřešit, jak toto rozprostření zajistit. „A důležité je najít motivační prvky. Motivační prvky pro ty rodiny, aby chtěly bydlet, žít nebo pracovat v severních či jižních Čechách,“ podotkla Zajíčková, že do celé problematiky by se měly zahrnout obce, města. „Měl by se klást důraz na roli obcí a měst, mělo by se s nimi více komunikovat a hledat s nimi řešení,“ dodala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…