Ukrajinské dusno ve sněmovně: Kalousek a Herman, proti nim komunisté a Jandák. Došlo i na lidské orgány

21.03.2014 14:21

Poslanci v pátek jednali o postoji České republiky k situaci na Ukrajině. Poslankyně KSČM Kateřina Konečná kritizovala postoj českých politiků k referendu na Krymu. Upozornila, že k porušení ukrajinské ústavy došlo už při svržení prezidenta Viktora Janukovyče. Promluvil také poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD), který debatu o Ukrajině označil za žvanění. Jiří Koskuba (CSSD) pak na chvíli stočil debatu na Kosovo a Tibet.

Ukrajinské dusno ve sněmovně: Kalousek a Herman, proti nim komunisté a Jandák. Došlo i na lidské orgány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák se ve sněmovně hlásí ke slovu

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

Poslankyně KSČM Kateřina Konečná popsala, že na Ukrajině se rozehrála mocenská hra mezi USA, Evropskou unií a Ruskem. Kritizovala první nabídku EU na asociační dohodu, která podle ní nebyla míněna vážně, protože se nejednalo o takovou finanční pomoc, která by Ukrajině dovolila dohodu podepsat.

Pokud toleruji jedno porušení ústavy, nemůže mě pohoršit jiné porušení téhož dokumentu

Konečné vadilo, že představitelé EU chodili mezi protivládní demonstranty a povzbuzovali je. Byla tak zažehnuta rozbuška nestability. „Ukrajinské demonstrace, původně snad míněné dobře, se zvrhly v nacionalistické běsnění. Nejlepším příkladem bylo zrušení jazykového zákona ihned po uchopení moci novou politickou garniturou, ale i vyslání oligarchů jako představitelů nové moci na východ země k pacifikaci tamního obyvatelstva,“ vyčetla poslankyně.

Čeští politici se prý odvolávají na ukrajinskou ústavu, když tvrdí, že referendum na Krymu je neplatné. „Ale v rozporu s touto ústavou byl sesazen i prezident Janukovyč a odstraněna vláda. A to nám jaksi nevadí. Pokud trvám na dodržování ústavy, tak musím ve všech bodech. Pokud toleruji jedno porušení, což Evropská unie tolerovala a podporovala, nemůže mě pohoršovat jiné porušení téhož dokumentu,“ myslí si Konečná.

Slova Konečné obhajují anexi území cizího státu, varoval Herman

Na slova poslankyně komunistické strany reagoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Podle něj se jedná o příklad toho, že KSČM není schopná reformy a je antidemokratická. „Slova, která zde zazněla, obhajují anexi území cizího státu, která je srovnatelná s anšlusem Rakouska z 12. března 1938, nebo s okupací Československa z 21. srpna 1968, a jsou prostě nepřijatelná,“ prohlásil.

S faktickou poznámkou se pak znovu ozvala poslankyně Konečná. „Jen jsem se slušně ptala, jaké mezinárodní právo respektujeme. Jestli to, připravené a prezentované americkou administrativou, nebo to, které bylo přijato v základních listinách o lidských právech a je prezentováno Organizací spojených národů. Já jsem pro to druhé,“ oznámila a sklidila potlesk od dalších komunistických poslanců.

Přišijte si na záda tibetský prapor a jděte jednat se zástupci z Číny

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba poté od řečnického pultu navrhl, aby poslanci, kteří přišli s vlajkou Ukrajiny na klopě saka, vyjádřili podporu také Tibetu, jehož vlajka vlaje ve Sněmovní ulici z bytu někdejšího šéfa Strany zelených Martina Bursíka.

„Když jste šli do sněmovny, všimli jste si, že v budově naproti vlaje tibetská vlajka. Chcete-li zde být tak radikální pouze v jedné jediné věci, vás s tou plackou prosím, přišijte si ještě na záda tibetský prapor a zvažte pak, jak budete jednat se zástupci Čínské lidové republiky,“ vyzval Koskuba.

Naše nemocnice neodebírají orgány z Kosova

Koskuba také připomenul čtvrteční jednání o smlouvě s Kosovem. „Včera se zde přerušilo jednání o smlouvě se zemí, která nevznikla a neexistuje zrovna za příliš demokratických podmínek, a přiznávám se, že na věci této země, a mám na mysli Kosovo, nemám osobní zájem, jak už jsem řekl na klubu, neboť naše nemocnice z této země neodebírá orgány, které vyváží,“ prohlásil.

Tibetský prapor není podle Miroslava Kalouska (TOP 09) špatný nápad. „Zvážíme to. Jenom nepatří na záda, patří na srdce," opravil poslance Koskubu.

„Nicméně, pane kolego, srovnání s Kosovem, byť jsem pro jeho uznání nehlasoval, zásadním způsobem kulhá. Když vzniklo Kosovo, tak se rozdělil stát, aniž by se změnily jeho vnější hranice a aniž by jakýkoliv uchvatitel získal část toho území. V případě Krymu nedochází k ničemu jinému, než že agresor získá část území na úkor jiného státu," prohlásil Kalousek.

Lidé nečekají, jak se budeme dívat na Majdan, ale jaký jsme tu udělali mejdan

Slova se pak ujal poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD), který se důrazně ohradil proti samotné debatě o Ukrajině. „Vy myslíte, že tímto žvaněním - s prominutím - tady, a je to žvanění, já to poslouchám už několik dnů, pomůžeme lidem téhle země? Ne, ti lidé nečekají, jak se budeme dívat na Majdan, ale jaký jsme tu za dvacet let udělali mejdan,“ komentoval. Podle něj má Česko daleko důležitější problémy ve zdravotnictví, školství a dalších oblastech.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…