Ukrajinské jednotky prý plení získaná území hůře než okupanti. Z Ruska letí do Kyjeva vážné varování

07.07.2014 19:03

Příměří vyhlášené novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem bylo ukončeno minulý týden. Ukrajinské vládní síly znovu zahájily boje s cílem dostat pod kontrolu východ země, kde zatím úřadovali proruští povstalci. Povedlo se jim podle jejich slov částečně dobýt Slavjansk a Krematorsk. To však neznamená, že by v těchto městech dále nedemonstrovaly svou sílu.

Ukrajinské jednotky prý plení získaná území hůře než okupanti. Z Ruska letí do Kyjeva vážné varování
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Ukrajinské vládní jednotky zahájily po ukončení desetidenního příměří na východě Ukrajiny mohutnou ofenzivu, což jim přineslo plody v podobě částečného dobytí měst Slavjansku a Krematorsku. Města však nemají plně pod svojí kontrolou, tudíž boje stále pokračují.

Rusko ústy svého ministra pro lidská práva Konstantina Dolgova vyjádřilo velké znepokojení nad situací ve východní části Ukrajiny a vyzvalo ukrajinského prezidenta k obnovení příměří. „Dostáváme znepokojující informace o tom, že ukrajinské vládní jednotky pokračují v mohutném ostřelování oblastí, jako je Slavjansk a Krematorsk, kterých se již povstalci vzdali,“ řekl Dolgov. „To znamená, že celá tahle trestná výprava je od začátku do konce pokusem, který má za cíl zvýšit tlak na značnou část ukrajinského obyvatelstva, které je nespokojené a které se nechce smířit s plány, které se jim Kyjev snaží vnutit,“ cituje jej dále prokremelský server Russia Today.

Celý text v angličtině ZDE

A k obnoveným bojům na východě Ukrajiny se vyjádřil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci v hlavním městě Bulharska, Sofii. „Kyjev se stal hluchým k výzvám, které volají po tom, aby zbytečně nemařil životy lidí,“ kritizoval postup ukrajinské administrativy ve svém prohlášení. Ukrajinské vládní síly podle něho ničí svá vlastní města, přičemž používají taktiku, kterou by okupační síly stěží kdy použily na nepřátelském území. Moskva zároveň vyjádřila přesvědčení, že Evropská unie na nastalou situaci adekvátně zareaguje a učiní přítrž „kyjevské vládní kriminální politice“.

„Věříme, že vůdčí státy v rámci Evropské unie přijmou odpovědnost za to, co se nyní na Ukrajině děje. To samé platí i pro Spojené státy americké,“ uvedl Lavrov.

Podle ruského ministra zahraničí zároveň neexistují žádné omluvy pro přerušení příměří, jelikož obnovené boje mají za důsledek utrpení civilistů, růst počtu uprchlíků a ničení infrastruktury.


reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …