Ukrajinský konflikt: Příští dny vzbuzují velká očekávání. Proč?

16.10.2014 12:30

Dnes začíná v italském Milánu asijsko-evropský summit ASEM. Sejít by se na něm podle aktuálních informací měl i ruský prezident Vladimir Putin a prezident Ukrajiny Petro Porošenko. Všeobecně se očekává další pokrok v mírových jednáních i posun v tématu dodávek plynu.

Ukrajinský konflikt: Příští dny vzbuzují velká očekávání. Proč?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov potvrdil, že se na summitu Putin osobně setká se svým ukrajinským protějškem Petro Porošenkem. Na schůzce však budou podle Ušakova přitomni i německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Francois Hollande, britský premiér David Cameron, předseda Evropské rady Herman van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Plánována je však i schůzka mezi Putinem a italským premiérem Matteo Renzim.

Ruský a ukrajinský prezident předem zmínili, že řešit se bude krize na Ukrajině a nejspíš i problematické dodávky plynu. Jak již Parlamentní Listy včera zmínily, mezi oběma prezidenty proběhl na toto téma také telefonický rozhovor.

V posledních dnech se objevily spekulace, že by právě v Miláně mohlo dojít k nalezení finálního kompromisu. Někteří experti dokonce tvrdí, že by prezident Putin mohl ve snaze dosáhnout zrušení sankcí upustit od finanční i vojenské podpory proruských separatistů. Velkou míru optimismu vyjádřil i mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Evžen Perebyjnis na včerejší tiskové konferenci. „Očekáváme, že v Miláně dojde k významnému pokroku mírových jednání započatých v Minsku.“

Společně s Putinem do Milána přicestovali i ministr energetiky Alexander Novak a šéf státního podniku Gazprom Alexej Miller. „Miller a Novak budou na summitu přítomni, protože je možné, že se bude jednat i o dodávkách plynu,“ zmínil Ušakov. Putin by se vedle Porošenka také rád v rámci užšího kruhu setkal s německou kancléřkou a francouzským prezidentem.

Téma rozhovoru Putina s Merkelovou je zřejmé. Německo zrušilo svoji účast na mezinárodním Petrohradském fóru, které v minulosti sloužilo jako prostředek k utužení vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi. Putin se již nechal slyšit, že hodlá o této zaležitosti s Merkelovou zcela jistě hovořit. Další z Putinových poradců Michail Fedotov sdělil v médiích, že rozhodnutí Německa je chybou. „Součástí naší historie již jedna železná opona byla. K čemu to opakovat?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…