Ukrajinský prezident před berlínskou schůzkou znovu obvinil Rusko z agrese

24.08.2015 11:49

Rusko prý vyslalo posily a zbraně separatistům v Donbasu na východě Ukrajiny. Uvedl to ukrajinský prezident Petro Porošenko před dnešní schůzkou s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně.

Ukrajinský prezident před berlínskou schůzkou znovu obvinil Rusko z agrese
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Rusko vyslalo „tři velké vojenské konvoje, které překročily naše hranice ve směru na Luhansk, Doněck a Debalceve,“ prohlásil Porošenko během vojenské přehlídky v Kyjevě k 24. výročí nezávislosti. „Moskva dodala rebelům až 500 tanků, 400 dělostřeleckých systémů a 950 obrněných vozidel,“ řekl, aniž upřesnil, za jaké období se tak stalo.

Podobná obvinění z Kyjeva na adresu Moskvy zaznívají prakticky před každým důležitým mezinárodním jednáním o Ukrajině. Rusko stále popírá, že by se do konfliktu přímo zapojilo. Boje mezi separatisty a vládními vojsky si od loňského dubna vyžádaly více než 6800 mrtvých.

„Agrese sousedního státu připravila o život téměř 2100 našich vojáků. Věčná památka a věčná sláva hrdinům, kteří padli v boji za svobodnou a nezávislou Ukrajinu,“ řekl Porošenko. Dalších 7320 vojáků bylo zraněno.

Moskva prý stále uvažuje o přímém vojenském vpádu na Ukrajinu

Rusko se podle ukrajinského prezidenta nezřeklo myšlenky přímého vpádu do sousední země, o čemž podle něj svědčí, že u hranic s Ukrajinou soustředilo více než 50 000 vojáků a dalších 40 000 mužů – včetně 9000 vojáků pravidelných jednotek – se nalézá na „okupovaných územích“, jak Kyjev nazývá anektovaný Krym a část Donbasu ovládanou rebely.

Ukrajina musí 25. rok své nezávislosti „zvládnout jako na tenkém ledu, protože neopatrný krok se může stát osudným – válka za nezávislost pokračuje,“ zdůraznil Porošenko. Zvítězit lze jen „soustředěním veškerého obranného úsilí, diplomatického talentu, politické odpovědnosti a železné výdrže.“

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk k výročí nezávislosti zdůraznil, že Krym zase bude ukrajinský a okupanti skončí před mezinárodním soudem. Ruská agrese byla podle něj odpovědí na ukrajinské snahy o svobodu, vládu zákona a sblížení s Evropskou unií, čímž se stala „hrozbou pro diktatury“. Ukrajina však podle premiéra musí válčit nejen s vnějším nepřítelem, ale i naučit se zacházet se svobodou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …