Ukrajinský úspěch: Vylodili se na Krymu, vyfotili si vlajku, prý něco zničili a zase odpluli

25.08.2023 8:05

Ukrajinci na oslavu Dne nezávislosti Ukrajiny připravili Rusům překvapení. Vylodili se na Krymu. Tvrdí, že neutrpěli žádné ztráty a údajně poškodili ruské zařízení. Vedle toho se prý ukrajinské tajné službě podařilo přesvědčit ruského pilota, aby přešel na stranu Ukrajiny, a to i se svým strojem. Při této operaci podle tajné služby zemřeli dva ruští vojáci. Mezitím pokračují ukrajinské síly v útocích na jihu země a obsazují další prostor u Robotyne, což může znamenat bod obratu.

Ukrajinský úspěch: Vylodili se na Krymu, vyfotili si vlajku, prý něco zničili a zase odpluli
Foto: z internetu
Popisek: zisky ukrajinské protiofenzivy

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10691 lidí
Válka na Ukrajině pokračuje a ukrajinské vedení hlásí, že na stranu Ukrajiny přeběhl pilot ruského vrtulníku, i se svým strojem. Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov popsal, jak k přeběhnutí došlo. „Podařilo se nám najít správný přístup k tomu člověku,“ řekl zpravodajské stanici Rádio svobodná Evropa. „Dokázali jsme vytvořit podmínky, aby se celá jeho rodina dostala nepozorovaně ven, a nakonec vytvořit podmínky, aby mohl převzít toto letadlo s posádkou, která nevěděla, co se děje. Byli s ním ještě další dva lidé – celkem plnohodnotná posádka o třech osobách. Když zjistili, kde přistáli, pokusili se o útěk. Bohužel byli zlikvidováni. Raději bychom je (vzali) živé, ale je to tak, jak to je,“ pokračoval.

Jeho vyjádření převzala také zpravodajská stanice CNN s tím, že nemohla nezávisle ověřit, že vše proběhlo tak, jak tvrdí Budanov. Uvedl též, že žádný ruský pilot v minulosti neudělal něco podobného, ale šéf tajné služby vyjádřil naději, že podobných případů teď bude přibývat.

Proválečný bloger Voennij Osvedomitel tvrdí, že ukrajinská rozvědka vylákala pilota na ukrajinské území a že vrtulník převážel náhradní díly pro stíhačky Su-30SM a Su-27. Informoval také o smrti dalších dvou členů posádky, kteří se snažili uniknout.

Ukrajinský novinář Jurij Butusov, který má dobře zavedené kontakty na ministerstvu obrany, uvedl, že Mi-8 letěl na ukrajinskou základnu.

24. srpna Ukrajinci oslavili Den nezávislosti a v době, kdy brání svou vlast před rozsáhlou ruskou invazí už 548 dní, přikročili k vylodění na poloostrově Krym, který si Rusko podmanilo už v roce 2014, ale Ukrajinci ho nadále považují za svůj.

Vylodění na Krymu nazvali po vzoru ruských agresorů „speciální operací“ a podle BBC po vylodění oznámili, že všech cílů, kterých při speciální operaci mělo být dosaženo, také dosaženo bylo. Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že cílů bylo dosaženo bez jakýchkoliv obětí. Zato Rusové prý utrpěli ztráty.

BBC uvedla, že k odpovědnosti za čtvrteční operaci se v příspěvku na telegramu přihlásilo hlavní zpravodajské oddělení ukrajinského ministerstva obrany. Uvedlo, že podporu poskytlo ukrajinské námořnictvo. „Také na ukrajinském Krymu opět zavlála státní vlajka,“ stálo v prohlášení.

Mezitím ukrajinské síly pokračují v útocích v okolí Robotyne na jihu země. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) ukrajinské síly postoupily 24. srpna blíže k druhé ruské obranné linii. Jeden z ruských válečných blogerů podle institutu upozornil, že prolomení první ruské obranné linie u Robotyne není dobrým znamením a může jít o bod zvratu, pokud jde o ukrajinskou protiofenzivu.

Ukrajinský vrchní velitel generál Valeri Zalužnyj reagoval na kritiku ukrajinské protiofenzivy prohlášením, že nešlo o protipovstalecké střetnutí, ale o boje srovnatelné s bitvou u Kurska, s odkazem na týdny trvající bitvu z druhé světové války, která nakonec umožnila sovětské armádě znovu získat iniciativu na bojišti a znovu získat významné části území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ve 12 letech jsme taky měli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 25.08.2023 10:02:29
radost, když jsme šli sousedovi na hrušky. Ukažte nám ty fotky. Někam dojít, udělat si selfíčko a zase jít domů. Tím se válka nevyhrává, to ukazuje jen na čiré zoufalství, kdy už vůbec nevědí co mají dělat. Podobná informace o ruském pilotovi proběhla našimi médii už skoro před rokem. Taky bez jakýchkoliv důkazů tvrzení. Napište nám kolik je dezertujících Ukrajinců za týden doložených videi a výpověďmi a vy tu píšete o údajném jednom ruském zběhovi!! A to každodenní informování o ukrajinském postupu začíná být už taky směšné!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…