Ukrajinský velvyslanec řekl, co Rusko požaduje, aby byl mír. A toto vždy přijde, než vojensky zaútočí

01.03.2022 19:45

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Ruská armáda pokračuje v invazi na území Ukrajiny. Boje neutichají, ničeny jsou i civilní cíle, válka má mnoho obětí. Diplomatická jednání zatím nevedou k úspěchu. Co nyní Ukrajina od Evropy a světa nejvíce potřebuje? Jak vnímají Ukrajinci dosavadní podporu?

Ukrajinský velvyslanec řekl, co Rusko požaduje, aby byl mír. A toto vždy přijde, než vojensky zaútočí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis

„Dostáváme informaci, i když ta práce našich kolegů v Kyjevě je velmi ztížená situací, a například naše Ministerstvo zahraničí je zavřené. Všichni pracují distančně. Ale informace dostáváme, takže situace zůstává velmi složitá,“ poznamenal úvodem Perebyjnis, jaké má informace. 

Ruské síly zaútočily na televizní věž v ukrajinském hlavním městě Kyjevě. „Jsou tam velmi tvrdé boje u řady velkých měst, například Charkova, Sumy, Záporoží, Chersonu, Mariupolu. Chtěl bych ale říct, že během šesti dní se Rusko moc dál neposunulo, i když má velkou převahu v počtu vojáků. Má velkou převahu v kvalitě i v moderních zbraních, ale samozřejmě že nemá vůbec žádnou převahu bránit svou vlastní zemi. Jsme na vlastní zemi, Rusové jsou okupanti a agresoři, a když bráníte svoji vlastní zemi, tak máte tu morální převahu. Jsem pyšný na naši armádu, na naše vojáky, kteří ukazují, že Ukrajinci budou bránit svou zemi,“ zmínil Perebyjnis. 

Ukrajinská strana dnes také zveřejnila zprávu o ztrátách na straně ruské. Jaké jsou ztráty na ukrajinské straně? „Taková evidence existuje. Nemohu vám říct přesná čísla, ale ukrajinské ztráty jsou také velké, ale určitě jsou menší než ztráty ruských okupantů. Jde o stovky našich vojáků a civilistů. Velké ztráty máme i vojenské techniky, ale největší problém je – kromě ztráty životů, to je největší problém – ztráty infrastruktury ukrajinské, protože Rusko bohužel útočí na mírumilovná města, na naši infrastrukturu a ty škody, které Rusko už způsobilo Ukrajině, jsou samozřejmě obrovské. Až zvítězíme, bude pro nás velkým úkolem – a doufám, že i pro celý svět, abychom Ukrajinu obnovili a postavili všechno, co bylo zničeno Rusy,“ dodal.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí
Poznamenal i to, že před vojenským útokem Rusové provádějí útok kybernetický. „Tak tomu bylo i v tomto případě, kdy nejprve byl útok na státní instituce a dosud nefungují stránky ukrajinských ministerstev, kanceláře prezidenta a další weby ukrajinské státní správy včetně Ministerstva zahraničních věcí,“ míní.

Velká vlna solidarity Perebyjnise překvapuje, ale samozřejmě že v dobrém. „To je úžasné, jak Češi nás podporují, prostě všude, začínajíce vlajkami na každém domě nebo benefiční koncerty nebo ty stužky v Parlamentu a tak dále. Dostáváme tisíce vzkazů podpory na sociálních sítích, u naší ambasády je takové improvizované pamětní místo, kam lidé přinášejí květiny a svíčky a tak dále. Chtěl bych využít tuto možnost, abych poděkoval všem českým přátelům, české vládě, Parlamentu a vůbec České republice za obrovskou vlnu solidarity, která nám pomáhá,“ poznamenal.

Závěrem hovořil o mírových jednáních, kdy by byl samozřejmě rád, aby přinesla nějaký výsledek. „Který by spočíval v tom, že se zastaví boje a přijde mír. Na druhé straně jako realista vidím, že požadavky Ruska na těchto jednáních jsou takové, že prostě zatím nejsou přijatelné pro Ukrajinu, protože jde o to, že Rusko by chtělo, aby se Ukrajina vzdala své územní celistvosti a aby se vzdala své suverenity. A na tohle nemůžeme přistoupit. Budeme pokračovat ve snahách dosáhnout nějakého kompromisu, ale máme určité červené linie, které prostě vedení Ukrajiny nemůže přestoupit, a to je naše suverenita a naše územní celistvost,“ zmínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…