Úleva pro Zelenského? „Dáme peníze Ukrajině, když se posílí ochrana proti migraci.“

18.12.2023 10:05

Před pár dny americký prezident Joe Biden poznamenal, že pokud ruská armáda zvítězí na Ukrajině, ohrozí některou ze zemí NATO. Putin to v rozhovoru pro ruský státní kanál Rossija 1 popřel, ale současně pohrozil Finsku. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) připomněl, že těsně před vpádem ruské armády na Ukrajinu tentýž Putin tvrdil, že nemá důvod napadnout Ukrajinu. Ze Spojených států zaznívají pro Ukrajinu pozitivní zprávy. Ale v nejvyšším velení ukrajinské armády našli odposlouchávací zařízení.

Úleva pro Zelenského? „Dáme peníze Ukrajině, když se posílí ochrana proti migraci.“
Foto: KPR
Popisek: Prezidenti Pavel a Zelenskyj

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že nemá geopolitický ani ekonomický důvod napadnout NATO.  

„Putin prohlásil, že Rusko nemá žádný geopolitický, ekonomický, vojenský ani územní důvod bojovat proti NATO a že Rusko má zájem rozvíjet vztahy s členskými státy NATO. Po tomto údajném ujištění následovalo Putinovo obvinění, že členské státy NATO uměle vytvořily konflikt mezi Ruskem a Finskem a ‚zatáhly‘ Finsko do aliance NATO. Putin prohlásil, že s Finskem ‚budou problémy‘ a že vstup Finska do NATO přiměl ruské představitele k tomu, aby začali vytvářet Leningradský vojenský okruh (LMD) a soustřeďovat vojenské jednotky na severozápadě Ruska. Ruská armáda v současné době přerozděluje Západní vojenský okruh (ZVO) a reformuje LMD a Moskevský vojenský okruh (MMO) v rámci dlouhodobého úsilí o restrukturalizaci a rozšíření, jehož cílem je připravit Rusko na případnou budoucí rozsáhlou konvenční válku proti NATO,“ napsal washingtonský Institut pro studium války (ISW).

To, že Putin prohlašuje, že nemá důvod napadnout některý ze států NATO, nemá podle institutu valnou hodnotu, protože totéž tvrdil o Ukrajině ještě pár dní před tím, než nařídil svým vojákům, aby do země vtrhli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připomněl, že jen za poslední týden ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 104 sebevražedných dronů ze 112, které Rusko nad Ukrajinu vyslalo.  

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Ze Spojených států mezitím přicházejí zprávy, že v Kongresu USA probíhají další jednání o poskytnutí pomoci Ukrajině a Izraeli a panuje do jisté míry optimismus, že se to podaří, že se dvěma zmíněným zemím dostane pomoci, o což usilují vládní demokraté a bude zvýšena ochrana jižní hranice USA, o což usilují republikáni.

„Jsem velmi optimistický, že se pohybují velmi pozitivní cestou“, řekl podle agentury AFP senátor Joe Manchin, centristický demokrat. Jeho vyjádření převzal také server Kyiv Post.

Republikánský senátor, Lindsey Graham, oznámil, že kompromis je možný, ale varoval demokraty, že „nepomohou Ukrajině, Tchaj-wanu ani Izraeli, dokud nezajistíme hranici, která má být zajištěna“.

Někdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv v nedávné době pohrozil, že Rusko může mít důvod na jakoukoli západní zemi, která podporuje Ukrajinu, zaútočit. Speciálně pohrozil i Polsku. V listopadu prohlásil, že Rusko považuje Varšavu za „nebezpečného nepřítele“.

ISW upozornil, že Putin se prakticky celou dobu své více než dvacetileté vlády snaží NATO oslabit a přimět alianci, aby vydala závazek, že už se nebude rozšiřovat. Dalším cílem je nahlodat jednotu NATO. Putin dal také v rozhovoru najevo, že svět musí s Ruskem počítat a je na Spojených státech, aby navázaly s Ruskem rozsáhlejší dialog.

Analytici institutu mají za to, že Putin před vpádem na Ukrajinu považoval alianci za natolik slabou, že Ukrajině nepomůže.

„Nejasné pojetí vnější ruské suverenity a toho, kdo spadá pod její ochranu, má ospravedlnit násilné vnucování ruských strategických cílů jiným zemím jako legitimní vyjádření povinností a práv ruského státu při obraně jeho suverenity. Putin a ruští představitelé se na tyto koncepty ruské suverenity běžně odvolávají, aby ospravedlnili Putinovy maximalistické cíle při plnohodnotné invazi na Ukrajinu,“ napsal ISW.

Server britského deníku The Guardian upozornil, že v prostorách nejvyššího velení ukrajinské armády našla ukrajinská tajná služba odposlouchávací zařízení. Nebylo to prý přímo v kanceláři nejvyššího vojenského velitele generála Valerije Zálužného, ale v prostorách, kde mohla probíhat různá jednání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 18.12.2023 13:17:49
Bidetovi teče (mimo jiné) do bot a tak začíná poněkud panikařit. Fašington, banderovci a jejich hlásná trouba ISW těžce prohrávají a tak by rád do konfliktu zapojil celou východní Evropu. Přeci si sám nebude pálit prsty, že? Oni to ti primitivové z východu vybojují za ně. Biden a spol by se rádi zmocnili ruského nerostného bohatství. A my jim ho máme získat a umírat za jejich zájmy. Chtějí nás použít jako beranidlo na brány Ruska. Jakmile by se toho nerostného bohatství zmocnili, tak by nám dali pár korálků, poplácali po zádech a poslali k šípku. A potom by nám draze prodávali to, za co bychom pro ně umírali. Nakakinkat, Bidene, nakakinkat! Možná jsem primitivové, ale nejsme idioti.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…