Úleva pro Železného. Nemusí kandidovat na šéfa ČT

24.03.2023 19:20

Současný generální ředitel České televize Petr Dvořák pro Seznam Zprávy potvrdil, že hodlá „po jistém zvažování“ obhajovat svoji funkci šéfa veřejnoprávní televize a o místo se tak utká s bývalým zpravodajem České televize Jiřím Františkem Potužníkem, který svou kandidaturu taktéž oznámil. Své sympatie již Dvořákovi vyjádřil moderátor Jakub Železný. Oznámil, zdali se také vytasí se svou kandidaturou.

Úleva pro Železného. Nemusí kandidovat na šéfa ČT
Foto: Screen ČT24
Popisek: Jakub Železný

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí
Aktuálnímu generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi končí jeho současný mandát v září a Rada ČT má příštího šéfa vybrat v červnu. Přestože se v posledních měsících spekulovalo o tom, že Dvořák již znovu svou funkci obhajovat nebude, rozhodl se, že se do volby šéfa ČT znovu přihlásí.

„Po jistém zvažování jsem se rozhodl, že kandidovat chci a budu. V tuto chvíli již připravuji projekt,“ oznámil Dvořák serveru SeznamZprávy.cz, načež tuto informaci potvrdila mluvčí veřejnoprávní televize Karolína Blinková také Radiožurnálu.

Dle Dvořáka stálo za jeho finálním rozhodnutím zejména to, že má být před Českou televizí mnoho výzev a „stojí na velkém rozcestí“. „Prostředí se velmi mění. Jsou tu nové streamovací platformy, globální i lokální, české komerční televize investují mnohem více do vlastní tvorby, objevují se nové distribuční cesty, technologie, jiná očekávání uživatelů a diváků. Česká televize na to musí reagovat rychle, bez tápání i zbytečných chyb,“ uvedl pro SeznamZprávy.cz.

Dvořák uvedl, že je Česká televize „stále nejdůvěryhodnější médium, a to je vůči společnosti značná odpovědnost“. „Musí zůstat dostatečně silná a relevantní, což ale půjde jen za předpokladu, že všechny tyto nové výzvy zvládne a nepodlehne vnějším ani vnitřním tlakům. Vím, že na toto ji umím připravit,“ vysvětlil, proč hodlá obhajovat svoji funkci generálního ředitele ČT.

Radiožurnál poznamenal, že kromě Dvořáka bude o funkci usilovat také někdejší zpravodaj České televize Jiří František Potužník. „Změny, které navrhuji, nejsou revoluční, ale evoluční. Česká televize je organismus, v dnešní době možná důležitější, než kdy předtím. Tím mám na mysli především zpravodajství a informovanost veřejnosti bez politických nebo ekonomických tlaků,“ řekl podle serveru.

O funkci generálního ředitele dosud uvažoval také moderátor Jakub Železný, vyjadřoval se však, že se o post bude ucházet jen v případě, že Dvořák obhajovat nebude.

Svá slova nyní potvrdil. „Jsem rád, že generální ředitel Petr Dvořák bude obhajovat svůj post. Já tak mohu jen zopakovat, že za této konstelace já kandidovat nebudu. A popřát mu, aby ČT pod jeho vedením byla (víc) moderní, náročná, seriózní, bezpečná… Jako vysílatel. Ale i jako zaměstnavatel,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

Kandidáti, kteří postoupí do závěrečného kola výběrového řízení, budou pozváni na veřejné zasedání Rady České televize 7. června k osobní prezentaci svého projektu. Rada pak následně rozhodne v tajném hlasování o vítězi výběrového řízení, které započalo letos 15. února. Uzávěrka přihlášek je 17. dubna a o dva dny později budou zveřejněni všichni kandidáti na generálního ředitele ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…