Únik: Rakušanův Mlejnek zcela „propálen“, uvádí média

22.08.2022 9:11

Připomínky a námitky proti jmenování Petra Mlejnka šéfem rozvědky ÚZSI ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) by se daly jen těžko počítat na prstech obou rukou, pokud by se daly vůbec spočítat. Aby jich nebylo málo, přibyla ještě jedna. Tentokrát se netýká ani Mlejnkových kontaktů s podsvětím, ani kontaktů jeho rodiny s odsouzenými, ale samotné identity Petra Mlejnka, ze které se stala věc veřejná, což je podle expertů už nyní bezpečnostním rizikem.

Únik: Rakušanův Mlejnek zcela „propálen“, uvádí média
Foto: pixabay.com
Popisek: Rozvědka - ilustrační foto

Na úvod si pojďme shrnout, co všechno otřásalo českou mediální scénou do  minulého týdne v souvislosti se jmenováním Petra Mlejnka do funkce šéfa rozvědky ÚZSI.

Jak šel čas s Mlejnkem, Redlem a Rakušanem

Nejprve přinesl SeznamZprávy.cz informace o tom, že nový šéf rozvědky Mlejnek se měl pravidelně scházet s mafiánem Michalem Redlem, který je nyní ve vazbě v souvislosti s dobře známou kauzou Dozimetr a který měl prokazatelně styky i s dalšími členy STAN a kontakty na vlivné a důležité osoby ve státní správě.

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Mlejnek si měl s Redlem tykat a dostal i přezdívku. K Myšákovi (Redl), Slepičákovi (Hlubuček – STAN) a Gučimu (Dovhomilja), tedy přibyl další, a tím byl Plukovník (Mlejnek).

Za připomenutí stojí i to, že kvůli kontaktům s Redlem odstoupil z funkce ministra i bývalý předseda STAN Petr Gazdík a Rakušanovu důvěru kvůli jedné schůzce s Redlem ztratil i dnes už bývalý šéf České pošty Knap. Při jmenování šéfa rozvědky ale Vítu Rakušanovi dlouhodobé kontakty s Redlem u Mlejnka nevadily, což sám veřejně přiznal.

Dále vyšlo na vědomí, že manželka šéfa jedné z nejtajnějších služeb u nás, podnikala s dříve odsouzeným detektivem, který byl „namočený“ v kauze VIDKUN. Navíc předmětem podnikání byla odposlouchávací zařízení. Spekulovalo se i o tom, že manželka Petra Mlejnka (povoláním učitelka) byla do firmy nastrčená jen proto, aby v ní nefiguroval přímo Mlejnek. Ani to Rakušanovi nevadilo.

Vít Rakušan se odvolával na fakt, že Mlejnek je držitelem prověrky na stupeň TAJNÉ, kterou mu udělil Národní bezpečnostní úřad. Není ale jasné, že NBÚ o stycích Mlejnka s Redlem věděl, protože Mlejnek je při prověrce podle všeho nezmínil.

Ani to ale nezviklalo Rakušanovu důvěru, o které následně přesvědčil i celou vládu a hlavně jejího předsedu Petra Fialu (ODS) na základě čestného prohlášení, které poskytl svědek kauzy Dozimetr.

Nový problém je i bezpečnostním rizikem

Serveru Aktuálně.cz se totiž podle jejich tvrzení podařilo z veřejných zdrojů dohledat spoustu informací, které si standardní uživatel internetu může naprosto legálně opatřit.

Zdá se, že není problém dostat se k Mlejnkovu číslu bankovního účtu, k číslu jeho občanského průkazu, nebo zjistit jeho rodné číslo či adresu, na které má trvalé bydliště.

Dozvíme se i to, že Mlejnek v poslední době s manželkou nakoupil pět nemovitostí, ale i osobní údaje dalšího příbuzného, který za něj jednal na základě plné moci. A tady je další kámen úrazu.

Dotyčný příbuzný je podle Aktuálně.cz aktivní na sociálních sítích a z jeho aktivit je možné se dostat k údajům o dalších příbuzných šéfa rozvědky. Znalost těchto údajů pak samozřejmě rozšiřuje možnosti jeho kontaktování, případně vydírání apod.

Hrozí také nebezpečí zneužití těchto údajů hackery.

Podle odborníků to souvisí právě s tím, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jmenoval šéfem rozvědky člověka z civilního, podnikatelského sektoru.

Někdejší šéf Vojenského zpravodajství a BIS Jiří Růžek to podle Aktuálně.cz považuje za problém, na který mělo myslet vnitro nebo sama tajná služba. „Ten člověk přišel ze soukromého sektoru a jeho služba nebo resort by se měly postarat, aby tyto údaje zabezpečily,“ uvedl Růžek.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

„Ve světě se to nedělá. Takoví lidé se tam vybírají ze státní správy. Ale když někdo pochází z byznysu, vždy tam může být problém, nějaká stopa, která mu nemusí být příjemná,“ vyjádřil se k výběru šéfa rozvědky z civilního prostředí takéFrantišek Bublan, který Úřad pro zahraniční styky a informace řídil v letech 2001 až 2004.

Nejtajnější rozvědka?

Přitom ÚZSI by měla být tou nejtajnější rozvědkou ze všech tajných. Úřad pro zahraniční styky a informace, což je její celý název, sbírá strategické informace bezpečnostního, politického a hospodářského charakteru za účelem ochrany zájmů České republiky. Její činnost probíhá výhradně v zahraničí, a to na hraně i za hranou tamních zákonů. Utajení jejích agentů a informací o nich, je tudíž tou nejzákladnější a nejdůležitější věcí pro její chod. 

Chcete příklad z praxe, kdy fakt, že pracovník rozvědky přišel z podnikatelského prostředí a zanechal za sebou stopu v různých rejstřících, vedl k vyzrazení utajovaných informací?

Český rozhlas zmiňuje i případ, kdy se nebezpečnost toho, že šéf rozvědky přichází z civilního sektoru a zanechává za sebou stopu v různých databázích, seznamech a spisech, projevila.

V roce 2019 informoval Radiožurnál, že záznam v živnostenském rejstříku u náměstka služby odhalil sídlo jedné z tajných budov. Na základě adresy této budovy pak byla odhalena příslušnost další spousty firem a osob k tajné službě.

Víme o tom...

Sama ÚZSI, které se celá záležitost dotýká nejvíc je prý o problému informována a má ho prý vyřešený.

„Váš dotaz se týká obecně známé povahy veřejných databází. Z této povahy veřejných databází pro zpravodajské služby vyplývají různá rizika, která jsou dostatečně zmapována a jsou podle daných potřeb ošetřena nebo vyvážena. Způsoby a postupy, jakými se to děje, ovšem z pochopitelných důvodů nemůžeme sdělit,“ reagoval pro Aktuálně.cz mluvčí rozvědky Radek Holý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…