Únik z utajeného vyšetřování: Takhle to prý bylo s údajným proviněním Víta Bárty

13.11.2013 9:10

Vít Bárta převzal cédéčka s odposlechy lobbisty Romana Janouška na firemním večírku své bezpečnostní agentury ABL v první polovině roku 2010. Citlivé údaje mu před několika svědky předal přímo tehdejší důstojník tajné služby Jan Petržílek. Informuje o tom server Novinky.cz.

Únik z utajeného vyšetřování: Takhle to prý bylo s údajným proviněním Víta Bárty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda VV Vít Bárta

Jeden z lidí, kteří byli předávání cedéček přítomni, nyní podle serveru figuruje v kauze jako utajený svědek. Podle jeho výpovědi měl Bárta převzít od Petržílka CD přímo nad stolem a před zraky ostatních. „Při té příležitosti Bárta dalším účastníkům jednání představil Petržílka se slovy, že je to náš hlavní kontakt do bezpečnostních složek,“ cituje server v této souvislosti údajně dobře informovaný zdroj.

Petržílek tehdy pracoval v Bezpečnostní informační službě (BIS). Tajná služba kontroverzního lobbistu Janouška odposlouchávala prý již o tři roky dříve, tedy v roce 2007. Nahrávky mají mimo jiné dokazovat, jak velký vliv měl Janoušek na chod pražského magistrátu v době, kdy jej jako primátor vedl Pavel Bém (ODS).

Bárta se v úterý k těmto zjištěním redaktorů nechtěl vyjadřovat, vzkázal pouze, že vzhledem ke stupni utajení celou kauzu komentovat ani nesmí. Podobně se už dříve vyjádřil i žalobce z pražského městského státního zastupitelství Michal Muravský, který má případ na starosti.

Úřady prý nyní zjišťují mimo jiné i to, zda Petržílek ve vynášení citlivých informací nepokračoval i dál, ať už v rámci BIS, nebo později u protikorupční policie. Tam přešel z kontrarozvědky loni na jaře, a to přímo na citlivé místo hlavního analytika, který má přístup ke všem operativním informacím útvaru.

Bártu i Petržílka minulý týden zadržela policie. Petržílek, který zůstává ve vazbě, je obviněn ze zneužití pravomocí, Bárta z návodu k němu. Oběma podle serveru hrozí mnohaleté vězení.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…