Uniklo: Zeman zase „načural do mraveniště“, a to i z Izraele. Hned několik perel!

27.11.2018 7:21

Český prezident Miloš Zeman v projevu v izraelském parlamentu Knesetu slíbil, že udělá vše pro to, aby se otevřela česká ambasáda v Jeruzalémě. Prezidentu Reuvenu Rivlinovi předtím při setkání řekl, že nevidí Pásmo Gazy jako nezávislý stát, protože tamější vládní hnutí Hamás vnímá jako teroristickou organizaci. Izraelského prezidenta zároveň pozval na další návštěvu České republiky. Při nedělním setkání s českými podnikateli pak Zeman řekl, že je árijec, před Knesetem naopak uvedl, že bohužel není diktátorem.

Uniklo: Zeman zase „načural do mraveniště“, a to i z Izraele. Hned několik perel!
Foto: archiv
Popisek: Prezident Miloš Zeman v izraelském parlamentu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v projevu v parlamentu Česko označil za nejlepšího přítele Izraele v Evropě. Zeman během své řeči v Knesetu odvětil, že ho překvapuje, že jen v Evropě, a vysloužil si potlesk. „Nejsem diktátor, bohužel, ale slibuji, že se vynasnažím, abychom dosáhli třetího kroku po honorárním konzulátu a Českém domě (v Jeruzalémě), a můžete hádat, co ten třetí krok bude,“ řekl Zeman. Je prvním českým politikem, který hovořil v Knesetu k izraelským poslancům.

Anketa

Obáváte se vypuknutí 3. světové války?

hlasovalo: 7501 lidí

V sále během projevu, který Zeman pronášel v angličtině, chyběla zhruba třetina zákonodárců. Izraelská média již dříve informovala, že poslanci Společné kandidátky, což je koalice čtyř arabských parlamentních stran, se rozhodli řeč českého prezidenta bojkotovat. Svůj krok odůvodnili tím, že Zeman se staví proti vzniku palestinského státu podle hranic z roku 1967 s východním Jeruzalémem jako jeho metropolí.

Projev prezidenta Miloše Zemana ZDE

Netanjahu v Knesetu označil českého prezidenta za „velkého lídra, který hájí pravdu“. „Byl jste jedním z prvních vůdců této generace, který uznal Jeruzalém za izraelské hlavní město,“ uvedl na Zemanovu adresu.

Anketa

Která strana izraelsko-palestinského konfliktu má větší díl vašich sympatií?

86%
hlasovalo: 9894 lidí

Ještě před svou řečí v Knesetu se český prezident setkal se svým izraelským protějškem. Prezidentu Rivlinovi řekl, že ho inspirovala jeho myšlenka o Izraeli jako jednom státě se dvěma národy. Myšlenku označil za provokativní. „Všechny velké a hluboké myšlenky jsou provokativní,“ poznamenal a řekl, že je zvědav na Rivlinovy argumenty. „Protože mnoho desetiletí je tady diskuze o dvou nezávislých státech. Ale popravdě já vůbec nevidím nezávislý stát v Gaze, protože vnímám Hamás jako teroristickou organizaci, a ne jako stát,“ řekl Zeman při společném vystoupení s Rivlinem před vlastní schůzkou.

Zeman do židovského státu přiletěl v neděli. Položil květiny u hrobu významného sionisty Theodora Herzla a večer se setkal s podnikateli. Při něm zahájil svůj projev izraelským souslovím „ami jahudi“, které znamená „jsem žid“. „Je to v podstatě parafráze výroku (amerického prezidenta Johna Kennedyho Ich bin ein Berliner). Jsem sice árijec, alespoň se tak domnívám, ale býti Židem znamená sdílet úctu ke statečnému národu, a proto ami jahudi,“ řekl Zeman podle přepisu jeho projevu uveřejněném na stránkách Pražského hradu. Stejné spojení použil pak i v Knesetu. 

Na jeho slova reagovali mnozí na sociálních sítích.

„Jestli je pan prezident árijec, tak já jsem kušitská královna,“ uvedl například bloger Jaroslav Cerman.

„Řekněte, že je hoax, že Zeman řekl v Knesetu, že je árijec,“ dodal architekt Ondřej Chutný.

Pavel Straka se pak na svém facebookovém profilu podivil, že je v Česku možné používat nacistickou terminologii. 

A Jan Tribon Vojíř dodal: „Zase hejtíte prezidenta. Může za to překladač,“ poznamenal s rýpnutím do hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který před nedávnem využil překladač právě k překladu svého tweetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…