Úplatky mají největší vliv na politiky, myslí si většina Čechů

10.04.2012 17:02

Největší vliv na rozhodování politiků přisuzují Češi úplatkům a korupci. Zákonodárci se podle lidí nechají také velmi ovlivnit zájmovými skupinami a lobby. Vyplývá to z průzkumu agentury CVVM. Podle tří pětin dotázaných by měla být morálka politiků posuzována přísněji.

Úplatky mají největší vliv na politiky, myslí si většina Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

Zatímco v loňském průzkumu označilo úplatky a korupci jako klíčové faktory při rozhodování politiků 32 procent lidí, letos jich už bylo 41 procent. Naproti tomu podíl lidí, kteří se domnívají, že politiky ovlivňují zejména zájmové skupiny, se výrazně nezměnil. Myslí si to 23 procent Čechů. Podle sedmi procent lidí ovlivňují zákonodárce hlavně média, pět procent dotázaných si myslí, že to jsou voliči vlastní strany.

Relativně malý vliv mají podle CVVM na rozhodování politiků stávky a demonstrace, průzkumy veřejného mínění, vědci a odborníci. Nejméně pak dění v politice ovlivňují názory občanů, více než čtvrtina lidí si dokonce myslí, že politiku názory občanů neovlivňují vůbec.

Podle 60 procent Čechů má být morálka politiků posuzována přísněji než u ostatních, protože v politice mají být jen ti nejlepší. Zhruba třetina dotázaných se domnívá, že pro politiky platí stejná morálka jako pro ostatní. Tři procenta lidí pak podpořila výrok, že politici se často dostávají do obtížných situací a mělo by se jim leccos odpustit.

Jednání politiků by mělo být posuzováno nejen podle výkonu funkce, ale také podle soukromého života. Myslí si to 57 procent lidí, což je o osm procent více než loni.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…