Úplně poslední výstřel na německé veřejnoprávní TV. Na Vinnetoua už se tam diváci nepodívají

26.08.2022 22:27

Oblíbený román Karla Maye o apačském náčelníkovi Vinnetouovi v sousedním Německu nezažívá dobré časy. Nad Vinnetouem, který vzešel z pera německého spisovatele Karla Maye, se v Německu začíná smrákat nejen v souvislosti s knižní tvorbou. Aktivistům začíná vadit i samotné filmové zpracování tohoto příběhu a německá veřejnoprávní televize ARD již přikročila k uzamknutí tohoto snímku „do trezoru“. Filmy s Vinnetouem se podle veřejnoprávních novinářů už nikdy nesmí dostat na světlo kvůli použití jednoho ze „zakázaných slov“.

Úplně poslední výstřel na německé veřejnoprávní TV. Na Vinnetoua už se tam diváci nepodívají
Foto: Youtube
Popisek: Nová verze slavného filmu s náčelníkem indiánského kmene Apačů Vinnetouem.

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Karel May vykresloval postavu Vinnetoua jakožto určitý symbol míru a bratrství mezi lidmi. Přesto hlasitá část německé veřejnosti toto poselství spisovatele příliš nevidí a míní o příběhu vykreslujícím soužití nových přistěhovalců s původními indiánskými obyvateli Ameriky a bratrství Vinnetoua s postavou Old Shatterhanda, že je „rasistický“.

Server Tagesschau nedávno informoval, jak se tato část německé veřejnosti svou angažovaností dobrala k tomu, že nakladatelství Ravensburger Verlag v sousední zemi zastavilo prodej několika dětských knih založených na sérii literatury a filmů o  Vinnetouovi, jelikož jej kritici zaplavovali negativními ohlasy.

Kniha „Mladý náčelník Vinnetou“ podle aktivistů podporovala „rasistický folklór“ a „zlehčovala utrpení původních obyvatel Ameriky“ za pomoci „trivializujícího klišé“ o zacházení s domorodým obyvatelstvem.

Nyní této části německé veřejnosti začínají v sousedním státě ustupovat už i veřejnoprávní média. Veřejnoprávní televize ARD, jež nechala licence k filmům s Vinnetouem vypršet už v roce 2020, se po dotazu časopisu Bild nechala slyšet, že už tyto licence nikdy nezakoupí.

Server Bild.de v této souvislosti poznamenává, že za rozhodnutím nepokračovat ve vysílání oblíbené „mayovky“ stojí i postoj veřejnoprávních novinářů, kteří tvrdí, že jen samotné použití slova „indián“ není nikterak přípustné a že za označením původních obyvatel Ameriky tímto termínem „číhá rasismus“.

Takový postoj prý má například redaktorka veřejnoprávního zpravodajství Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) Nina Paysen, která označení „indián“ považuje za zakázané výrazivo, a tvrdí, že nedovolí, aby Němci mohli ve vysílání zhlédnout epizody oblíbeného snímku, v nichž padne „slovo na ‚i‘“.

Také veřejnoprávní ZDF na sociálních médiích podle Bildu školila německou veřejnost, že se „slovo na ‚i‘“ nemá používat a Němci by se mu v komunikaci měli vyhýbat; prozatím však tato televize chce i v příštích letech v promítání snímků s Vinnetouem pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …