Uprchlíci, které požene hlad. Ale ne z Ukrajiny. Ministr Nekula připustil možnost

06.05.2022 8:48

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se v epizodě podcastu Euractiv.cz vyjádřil nejen k tématu zemědělství v době, kdy Česká republika bude předsedat Evropské unii, ale hovořilo se samozřejmě také o válce na Ukrajině. „My potřebujeme v České republice a v celé Evropské unii uživit obyvatelstvo, uživit i uprchlíky, kteří k nám přišli,“ poznamenal Nekula.

Uprchlíci, které požene hlad. Ale ne z Ukrajiny. Ministr Nekula připustil možnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula(KDU-ČSL)

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36790 lidí
Evropská unie v posledních několika letech pracovala na reformě společné zemědělské politiky. Teď přišla válka na Ukrajině, rostoucí ceny energií. Nová politika má začít s příštím rokem, tedy od roku 2023. Jak podle Nekuly válka na Ukrajině se zemědělskou politikou zamává? „Válka na Ukrajině zamíchá, určitě... Musíme dostat do rovnováhy dvě věci. Jednak to, co zemědělství od pradávna tvoří, je základem činnosti, to znamená výroba potravin a uživit lidi. A my potřebujeme v České republice a v celé Evropské unii uživit obyvatelstvo, uživit i uprchlíky, kteří k nám přišli, ale Evropská unie má větší přesah, protože Evropská unie je vlastně velkým výrobcem potravin, ale i největším exportérem potravin na světě, takže my potřebujeme i udržet jakousi rovnováhu mimo naše hranice. A nemůžeme se stavět zády k té situaci, která nastala, součástí války na Ukrajině vznikla velká nerovnováha na trzích, třeba s obilím nebo se slunečnicovým olejem,“ zmínil Nekula. 

„To, že ruské válečné loďstvo zablokovalo Oděsu, přes kterou šla většina exportu ukrajinského obilí, tak to vlastně vyvolalo problém, kdy státy Blízkého východu a Afriky najednou neměly přístup k ukrajinskému obilí. A to vyvolalo nerovnováhu, rozbouřilo cenovou hladinu a na rovinu si řekněme, že ty ceny letí nahoru. A teď, kde tyto státy vezmou dostatek potravin, aby u nich nenastal problém se zásobováním obyvatelstva či hladomor – a ono by to řetězově, kdyby se to stalo, mohlo vyvolat další uprchlickou vlnu, což samozřejmě nechceme ani my v České republice, ani jiné státy Evropské unie. Takže ten dopad tam bude,“ dodal Nekula.

„Na druhou stranu nesmíme zapomínat na to, že zemědělství má výrazný vliv i na životní prostředí, a my chceme, abychom produkovali potraviny, ale šetrnějším způsobem. Ohleduplnějším, abychom lépe hospodařili v krajině. Protože průmyslový charakter zemědělství už začíná narážet na své limity a začíná se stávat kontraproduktivním, takže je potřeba věnovat více pozornosti šetrnějšímu hospodaření v krajině, abychom lépe hospodařili s vodou v krajině, zabraňovali vysušování, měli více krajinných prvků, mysleli na biodiverzitu. A tyto věci jsou velmi důležité. A samozřejmě když produkujeme potraviny, tak chceme, aby ty potraviny byly zdravější. To je prostě zadání od obyvatel Evropské unie, nejenom z České republiky, ale napříč všemi státy Evropské unie. To zadání: abychom vyráběli zdravější potraviny, abychom podpořili menší zemědělce, abychom podpořili mladší zemědělce. Takže o tom je ta nová společná zemědělská politika, dělejme ty věci lépe a ohleduplněji k životnímu prostředí,“ zmínil Nekula. 

Gros společné zemědělské politiky jsou takzvané strategické plány, to znamená, že členské státy připravují plán, jak využijí evropské dotace a jak splní společné evropské cíle, které se týkají právě klimatu nebo zaměstnanosti v zemědělství. „Nic není statické, život se vyvíjí, i nahlížení na jakoukoliv lidskou činnost. A to souvisí i s tím zemědělstvím. To zadání od obyvatel rovná se voličů, že ano, chceme po zemědělcích, aby produkovali potraviny, ale chceme, aby ty potraviny byly zdravější, chceme, aby zemědělci hospodařili ohleduplněji vůči krajině, životnímu prostředí. Když se to dobře nakombinuje, tak tyhle zdánlivě protichůdné věci – myslím jako produkce potravin a ochrana životního prostředí, může se to jevit jako věci, které jdou proti sobě, ale ono to jde skloubit. Pokud se dobře promyslí a nastaví, tak to lze udělat,“ dodal Nekula s tím, že velmi dobrým příkladem je precizní zemědělství.

S válkou na Ukrajině podle Nekulových slov souvisí také nárůst cen plynu, ten vyvolal poté také prudký nárůst průmyslových cen hnojiv. „Takže v rámci precizního zemědělství můžeme uspořit průmyslová hnojiva vzhledem k ochraně životního prostředí, ale zároveň zemědělci mohou ušetřit nemalé finanční prostředky za tato hnojiva,“ dodal Nekula. 

Závěrem se také hovořilo o předsednictví EU, které Česko čeká. „Nastupujeme po francouzském předsednictví. Zřejmě některá témata převezmeme, uvidíme. Česká republika převezme předsednictví v červenci, končit bude v prosinci. Za sebe vypíchnu témata trvale udržitelné používání pesticidů. Abychom používali pesticidy jenom tam, kde je to potřeba. Velice velké téma je odlesňování, Česká republika vlastně se potýká s těmi následky kůrovcové kalamity, máme tady obrovské odlesněné plochy a tyto plochy v současné době zalesňujeme, ale to téma míří i za hranice Evropské unie. Ono jde o to, že v tropických krajích dochází k obrovskému odlesňování, a teď jde o to, abychom boj s odlesňováním drželi v nějakých mantinelech. Aby s tím úsilím proti přílišnému odlesňování nebyla spojena příliš velká byrokracie, která se ve finále stane kontraproduktivní při obchodování se zemědělskými komoditami a tak dále. Abychom při prosazování dobrého úmyslu nenapáchali více škody a nepodrazili si nohy v rámci Evropské unie,“ zmínil Nekula. Horkým tématem předsednictví pak podle něj bude rybolov. 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…