Uprchlíci vrací úder: Německá policie lže. K žádným násilnostem nedošlo

10.05.2018 10:27

V Německu se stále probírá zásah v uprchlickém táboře Ellwangen, kde byli policisté před několika dny napadeni davem až 150 migrantů. Ti však nyní tvrdí, že k ničemu takovému nedošlo.

Uprchlíci vrací úder: Německá policie lže. K žádným násilnostem nedošlo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stany si uprchlíci rozestavili hned na několika ulicích. Tábory migrantů ze Středního východu a z Afriky vyrostly odděleně

Události z Ellwangenu rozpoutaly v zemi diskuzi o vymahatelnosti zákonů v oblasti přistěhovalectví. Policisté si do tábora přišli pro občana Toga, aby jej deportovali. Tomuto kroku však zabránili jeho kolegové a dvě policejní hlídky se raději stáhly zpátky. K razantnímu zásahu došlo až několik dní poté, kdy už policisté dorazili v hojném počtu. Ani tentokrát však neproběhlo vše v poklidu. Došlo na násilnosti a několik zatčení.

V médiích se také psalo o zabavení velkého množství peněz, a dokonce i zbraní, které chtěli migranti údajně použít proti strážcům zákona při dalších pokusech o deportaci. Policisté nakonec zajistili asi dvacet migrantů a rozmístili je do jiných uprchlických zařízení. Následně se v médiích i na politické scéně rozjela bouřlivá debata, v rámci které se politici, ale i veřejnost jednoznačně postavili na stranu policie.

Celý text v němčině je ZDE.

Vlivný člen CSU Alexander Dobrindt dokonce hovořil o „migračním byznysu“, jehož hlavní aktéři z řad neziskových organizací ohrožují právní stát. Ostrými slovy nešetřili ani další politici z CSU a také CDU, kteří poukazovali zejména na násilné projevy 150 až 200 rozlícených migrantů. Ti nejenom pasivně bránili policii ve vykonávání její práce, ale zároveň proti policistům sami útočili pomoc pěstí, kopů a po domácku vyrobených zbraní.

Samotní obyvatelé tábora v Ellwangenu však tuto interpretaci odmítají a tvrdí nyní, že žádné násilné protesty se neodehrály. Dokonce uspořádali demonstraci, kterou organizovalo levicové uskupení Action Bleiberechten, a rozeslali s pomocí levicových aktivistů do médií tiskovou zprávu, ve které obviňují policii ze lží. Média poté ochotně poskytla prostor pro vyjádření některých přímých aktérů policejního zásahu.

„Jsem hodně naštvaný. Hlavně kvůli těm obviněním z údajně násilných protestů, o kterých mluvila policie. Není to pravda a nic takového se nedělo,“ cituje magazín Focus čtyřiadvacetiletého migranta z Nigérie, který přišel do Německa z Itálie a jeho žádost o azyl ještě nebyla vyřízena. V rozeslané tiskové zprávě se dále píše o tom, že oproti zprávám v médiích policisté u migrantů nenašli žádné zbraně. „Celý policejní zásah byl politiky motivován,“ uzavírá zpráva.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…