Uprchlická krize je problém celé Evropy. V sázce je mnoho, uvedl premiér Sobotka

24.08.2015 10:54

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předstoupil se svým projevem na setkání velvyslanců. Svět a Evropa se podle něj velmi rychle vyvíjejí. „Česká republika musí být v zahraniční politice zemí, která je aktivní,“ uvedl s tím, že se musíme snažit omezovat negativní vlivy.

Uprchlická krize je problém celé Evropy. V sázce je mnoho, uvedl premiér Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Podle Sobotky se snažíme spolupracovat jak se střední Evropou, tak s Německem. „Konstantou naší zahraniční politiky zůstávají bezesporu kontakty se Slovenskou republikou,“ řekl. Důležité je podle premiéra také členství ve visegrádské skupině, které budeme nyní rok předsedat.

„Evropská unie musela za minulý rok čelit mnoha těžkým zkouškám,“ řekl Sobotka a poukázal na krizi v Řecku i na uprchlickou vlnu. „Všichni jsme byli šokováni teroristickým útokem na redakci Charlie Hebdo ve Francii,“ dodal s tím, že se domnívá, že všem těmto výzvám je Evropská unie schopna čelit.

V rámci svého projevu sdělil také to, že Česká republika počítá se vstupem do eurozóny. „Evropa musí zůstat silnou a musí zůstat solidární. Budeme tak vystupovat jako aktivní a proevropská země,“ podpořil Unii Sobotka.

Co se týče migrace, Sobotka uvedl, že této výzvě se nevyhneme. „Uprchlickou krizi vnímáme jako problém celé Evropy. A v sázce je mnoho,“ poukázal na Schengen. „Vláda si je tohoto faktu vědoma, a přejímá proto část své odpovědnosti za řešení této situace. Jako Česká republika na dobrovolné bázi chceme a budeme participovat na distribučních mechanismech, pokud budou v EU spojeny,“ uvedl k tomu s tím, že musíme účinně bojovat proti převaděčům. „Pro zastavení migrační vlny je však nejdůležitější zastavení válečných konfliktů v Sýrii,“ zdůraznil Sobotka. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…