Uprchlík není migrant! Vezměte si Čechy v roce 1968, hájí ministr Petříček přijetí paktu OSN

18.12.2018 13:30

Kdo čekal, že v adventním čase bude na české politické scéně klid, spletl se. Na povrch vyplul svár mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD). Jablkem sváru se stal globální pakt o uprchlících, přijatý drtivou většinou členských zemí OSN. Proti byly jen Spojené státy a Maďarsko. Premiér Babiš se zlobí, že ministr Petříček Česku umožnil přijetí tohoto paktu. Petříček se rozhodl veřejně hájit. Promluvil před kamerami.

Uprchlík není migrant! Vezměte si Čechy v roce 1968, hájí ministr Petříček přijetí paktu OSN
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

Premiér Babiš se zlobí. Zlobí se na ministra Petříčka, který za Českou republiku na půdě OSN umožnil přijetí globálního paktu o uprchlících. Proti tomuto paktu hlasovalo jen Maďarsko a Spojené státy. Babiš dlouhodobě odmítá především přijetí jiné globální dohody, dohody o migraci, ale zdá se, že se mu nelíbí ani dohoda o uprchlících.

Petříček proto předstoupil před novináře a jal se jim vysvětlovat, jaký je mezi těmito dohodami rozdíl a proč je pro Česko dobré přijmout pakt o uprchlících.

„Vláda na svém včerejším zasedání schválila usnesení, kterým mě v New Yorku zavázala hlasovat proti globálnímu kompaktu o migraci a podpořit rezoluci Vysokého představitele OSN pro uprchlíky, která odkazuje také na globální pakt o uprchlících, který je pro českou migrační politiku bez jakýchkoliv dopadů,“ prohlásil Petříček.

Ministr zdůraznil, že vláda odmítá masovou migraci. Na tomto názoru se nic nemění. „Zároveň jsme nicméně potvrdili to, že my respektujeme existující mezinárodní právo v oblasti uprchlictví, které je založeno mezinárodní konvencí přijatou v Ženevě v roce 1951,“ podotkl Petříček.

Zdůraznil, že mezi migrantem a uprchlíkem je zásadní rozdíl. Status uprchlíka je jasně definován, status migranta definován není, proto česká vláda odmítá dohodu o migraci, ale neodmítá dohodu o uprchlictví. Ministr zahraničí všem připomněl, že právě díky jasně danému statusu uprchlíka dostaly v roce 1968 azyl desítky tisíc Čechoslováků, kteří prchali před okupační silou sovětských tanků. „Uprchlík a migrant není to samé. Česká vláda podle toho také postupuje a podle toho také prosazuje svou migrační a uprchlickou politiku,“ zdůraznil Petříček.   

Sluší se dodat, že o globálním paktu o migraci se bude na půdě OSN hlasovat až ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…