Úřady práce nesmí od středy používat nový systém k výplatě dávek

19.12.2013 15:05

Úřady práce nesmějí už od středy používat systém pro vyplácení dávek, který mají od loňského ledna a který Ministerstvo práce a sociálních věcí nepořídilo v tendru. Zakázal jim to antimonopolní úřad. Resort chce s původním dodavatelem uzavřít novou smlouvu na zajištění agendy, a to hned v pátek. Vyplývá to z vyjádření mluvčího ministerstva Petra Sulka. Podle mluvčí Úřadu práce Kateřiny Beránkové není vyplácení pomoci od státu ohroženo, protože prosincové dávky jsou již vyřízeny a odeslány.

Úřady práce nesmí od středy používat nový systém k výplatě dávek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Systém zavedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením svého tehdejšího šéfa Jaromíra Drábka (TOP 09). Nepořídilo ho ve výběrovém řízení, ale připojilo se k rámcové smlouvě Ministerstva vnitra se společností Fujitsu Technology Solutions. Podle antimonopolního úřadu tak resorty porušily zákon o veřejných zakázkách, vnitru dal půlmilionovou pokutu a zakázal systém používat. Úřady práce s ním nesmí pracovat s okamžitou platností od doručení rozhodnutí.

Sulek řekl, že stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ministerstvo obdrželo ve středu. Smlouvu se společností Vítkovice IT Solutions, která je podle mluvčího hlavním subdodavatelem firmy Fujitsu, se chystá resort podepsat v pátek.

Mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková uvedla, že by to vyplácení příspěvků a podpor od státu nijak nemělo ohrozit. "Výplaty dávek za tento měsíc jsou vyřízené. V prosinci jsme odeslali všechny dávky, které jsme měli odeslat. Nyní čekáme na pokyn z Ministerstva práce a sociálních věcí, jak máme dál postupovat," uvedla Beránková.

Podle informací ČTK úřednice a úředníci zatím žádné pokyny od ministerstva nedostali. Situaci měl na celostátní poradě úřadů práce v Brně vysvětlit náměstek ministra Oleg Blaško. Z jednání se ale omluvil. Beránková to ale nepotvrdila, situaci nekomentovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…