Uražený Kmenta: Babiš mu řekl, že je p*ase

14.09.2021 13:19

Investigativní reportér Jaroslav Kmenta na serveru ReporterMagazin.cz líčí, jaké bylo jeho setkání s premiérem Andrejem Babišem. Místo klidného rozhovoru se prý na něj urážky a obvinění.

Uražený Kmenta: Babiš mu řekl, že je p*ase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kmenta, český investigativní novinář

„Novinářské prase. Parazit. Jedna z největších novinářských žump. Sprosťák. A součást zkorumpovaného systému…“ vyjmenovává Kmenta slova, která po něm házel premiér Andrej Babiš v pátek 13. srpna, když s ním hovořil v Poděbradech. Babiš tam totiž v rámci volební kampaně strany ANO podepisoval svou marketingovou knihu.

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22413 lidí

Kmenta zdůrazňuje, že s ním potřeboval hovořit, protože už mu léta neodpovídá na jeho otázky, esemesky a maily ignoruje. „A ježto jsem chtěl získat vyjádření k některým kauzám (včetně případu brněnské chobotnice ANO, o níž píšu na jiném místě), nezbývalo mi než se pokusit o rozhovor při autogramiádě,“ vysvětluje svůj postup.

„Premiér Babiš ovšem moc odpovědí neposkytl – byl značně vzteklý a jeho chování nepůsobilo právě vyrovnaně,“ popisuje, jak na něho Babiš působil a připomíná kontext. Před necelým týdnem před setkáním mu totiž při podepisování knih v Průhonicích aktivisté z Milionu chvilek pro demokracii připomněli třicet tisíc mrtvých v důsledku covidu a posléze na něj odpůrci očkování a lockdownů házeli vajíčka.

Kmenta zároveň vzpomíná, že stejný způsob zvolil před čtyřmi lety, kdy se Babiš choval klidně a normálně. „24. srpna 2017 v Nymburce na předvolebním mítinku mi Babiš, když mě spatřil u předvolebního stánku, řekl: „Ha, staří kámoši z Mafry přišli, dobrý den.“ (Tehdy narážel na to, že jsem předtím, než Agrofert ovládl vydavatelský dům Mafra, pracoval v deníku MF DNES),“ líčí Kmenta s tím, že si nechal podepisovat marketingové publikace a Babiš mu i napsal věnování. „Požádal jsem ho, aby mi do jedné napsal věnování: Všem slušným novinářům. On to učinil. Ale zeptal se mě: ‚To jsou kteří? Máte seznam?‘, připomíná jeho tehdejší slova Kmenta s tím, že celý rozhovor se nesl v duchu přátelské atmosféry. „Vtípky, úsměvy, pohoda,“ konkretizuje a dodává, že poté, co vydal knihu Boss Babiš, která kriticky popisovala jeho podnikatelský a politický zrod, výpady proti jeho osobě zesílily. „Letos jsem tedy musel pracovat s variantou, že na mě místo rozhovoru a odpovědí na otázky začne hned křičet – a poprosil jsem o spolupráci dvě kolegyně,“ dodává a konkretizuje, že se jednalo o studentku mediálních studií a reportérku Týdeníku Forum Veroniku Kučíkovou. A taky že se tak stalo. Babiš sprostými slovy nešetřil.

Na svém instagramu se pak Kmenta strefuje právě do Babišova slovníku. „Když Andrej Babiš čelí nepříjemným otázkám… jste: zkorumpovanej, mafiánský novinář, prase novinářské. Takový trochu žumpoidní slovník předsedy vlády…“ dodává k tomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…