Urazil Afričany. A pak měl redaktor Moláček veřejnou ostudu

20.09.2023 12:14 | Monitoring

Je redaktorem Deníku N a sám má pověst jednoho z nejkovanějších liberálů v novinářské obci. V afektu ale Jan Moláček vypustil výrok, naznačující jeho hluboké pohrdání Afrikou. Stačil trapas při obhajobě eura, redaktorovi povolily nervy a nyní čelí otázkám vedení jeho redakce.

Urazil Afričany. A pak měl redaktor Moláček veřejnou ostudu
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Novinář Jan Moláček, který v minulosti působil v České televizi, Českém rozhlase a psal komentáře na Aktuálně.cz, momentálně působí v Deníku N. Ten se profiluje jako médium radikálně prosazující progresivistické agendy. Velmi podstatný je v této redakci boj proti jakékoliv xenofobii a předsudečné nenávisti založené na původu.

Sám Jan Moláček byl i v minulosti znám jako velmi radikální obhájce všech těchto myšlenek.

„Je tragédií české společnosti, že jen velmi málo názorových lídrů chápe skutečný smysl politické korektnosti: bourat bariéry bránící smysluplné veřejné debatě,“ psal již v roce 2018.

V tom samém textu se důrazně ohrazoval proti předsudečnému nálepkování kohokoliv jeho původem a za vzor dával příběh černochů v USA, kteří čelili diskriminaci, pak společnost prozřela a dokázala dokonce jednoho z nich zvolit prezidentem.

Nyní se ale, pravděpodobně v rozčílení, dopustil jednání, které je redaktory Deníku N u kohokoliv jiného tepáno a odsuzováno.

Jan Moláček je rovněž vehementním zastáncem přijetí eura. A na začátku září chtěl svou vizi na sociální síti prezentovat osobním zážitkem, jak na českou korunu doplácí.

„Koupil jsem si na internetu boty. Přišly, nevyhovovaly, vrátil jsem je. Prodejce sliboval 100% peněz zpět, vrátil mi o stovku a něco míň. Ale nelhal. Počítá v eurech a v eurech mi přesně vrátil. Že si tu platíme papírkama, který ztratily hodnotu, není jeho problém, ale naše blbost,“ uzavřel.

V základních kursech ekonomie se učí, že pokud mu vrátili méně eur, tak koruna vůči této měně neztratila hodnotu, ale naopak posílila. A to také mnozí okamžitě namítli.

Jan Moláček byl kvůli tomu několik hodin nejvysmívanější postavou na českém internetu.

V rozčílení se absolvent anglistiky proti tajům finančníctví ohradil slovy: „True, moje chyba. Point je, že jsem přišel o kilo jen proto, že tu platíme obrázkama jako někde v Africe“.

Odhlédnuto od toho, že rovněž euro stále rovněž používá „obrázky“ hotovostní měny, mnohé nepěkně překvapil povýšený rasismus někdejšího veřejnoprávního zahraničáře a držitele Novinářské ceny Nadace Open Society Fund.

Novinář Aleš Borovan se dotázal vedení Deníku N, jak bude toto chování redaktora řešeno, když v etickém kodexu redakce přímo stojí, že „členové redakce dbají při svém vystupování na veřejnosti a sociálních sítích na uměřenost a přihlížejí ke skutečnosti, že jsou vnímáni zároveň jako zástupci Deníku N“.

Odpovědi se nedočkal.

„Deník N se navenek stylizuje jako levicově-liberální médium (liberální hlavně ve smyslu nejrůznějších výstřelků kulturních válek), není však jisté, zda všichni redaktoři vzali i uvnitř sebe tuto ideu za svou,“ poznamenal novinář Borovan.

Není to podle něj v poslední době poprvé, co česká média prezentující se jako pokroková, tolerantní a inkluzivní mají problém s rasistickým chováním. Jak připomněl Borovan, podobně orientovaný týdeník Respekt se nedávno musel omlouvat za rasistickou kresbu na obálce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jednou v České televizi, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 20.09.2023 13:17:30
hloupý napořád.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…