Úředníky, kteří dle žalobce zadávali zakázky přes limit,soud zprostil

30.10.2017 13:13

Vrchní soud v Praze dnes osvobodil dva bývalé úředníky z ministerstva vnitra, kteří čelili obžalobě z toho, že zadávali zakázky advokátní kanceláři Weinhold Legal i přes to, že byl smluvní limit na poradenské služby překročen. Zrušil podmíněné tresty, které jim původně uložil Městský soud v Praze. Podle soudu není žalovaný skutek trestným činem. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, žalobkyně se může pouze dovolat k Nejvyššímu soudu v Brně, napsala ČTK.

Úředníky, kteří dle žalobce zadávali zakázky přes limit,soud zprostil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Rozsudek pražského městského soudu podle předsedy odvolacího senátu Pavla Zelenky nekoresponduje s důkazy, které byly v trestním řízení provedeny. Některé důkazy soud prvního stupně podle odvolacího soudu dezinterpretoval nebo zkreslil.

Městský soud podle Zelenky porušil princip zásady „v pochybnostech ve prospěch obžalovaného“. „Důkazům vkládá význam, který zjevně neměly. V případě, kdy důkazy umožňovaly dvojí výklad, vybral vždy možnost, která vypovídala v neprospěch obžalovaných,“ uvedl Zelenka. Trestní odpovědnost obžalovaných podle něj vylučují některé listinné důkazy.

Bývalý náměstek ministra Jaroslav Chýlek a exředitel sekce rozvoje Jindřich Kolář, jejichž odvolání dnes soud vyhověl, čelili obžalobě z toho, že na konci roku 2009 objednávali poradenské služby od advokátní kanceláře dál, i když měli vědět, že byl limit smluvně dohodnutý s advokátní kanceláří překročen. Podle soudu mělo být po vyčerpání limitu vyhlášeno nové výběrové řízení.

Vrchní soud odvolání ministerstva zamítl

Oba úředníci se hájili tím, že v té době neměli o překročení limitu k dispozici žádné informace, tvrdili například, že firma jim tehdy nepředložila faktury. Na ministerstvu se podle nich sešly až během následujícího roku. Firma prý navíc měla úředníky na vyčerpání limitu upozornit.

Weinhold Legal nakonec po vnitru žádala asi 20 milionů korun místo původně smluvených 6,5 milionu. Vnitro peníze odmítlo zaplatit, za pravdu mu dal později i soud.

Úředníci dnes v odvolání namítali, že Městský soud v Praze, který ve věci rozhodoval v prvním stupni, k některým důkazům vůbec nepřihlédl.

Chýlkovi soud původně uložil nepravomocným rozsudkem půlroční podmínku s ročním odkladem, Koláře potrestal přísněji – jednoletou podmínkou se zkušební dobou na dva roky. Oba muži byli obžalováni z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, hrozilo jim až tříleté vězení.

Ministerstvo po obou úřednících žádalo téměř dva miliony korun, pražský městský soud ho odkázal na civilní řízení. I toto rozhodnutí dnes vrchní soud potvrdil a odvolání ministerstva zamítl. Senát upozornil na to, že soud nemůže rozhodnout v neprospěch obžalovaných, pokud se proti rozsudku neodvolala státní zástupkyně. „I kdyby odvolání bylo důvodné, trestní řád to vylučuje,“ dodal Zelenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…