Uříznout hlavu, pověsit, zastřelit. V USA zcela vážně padlo, jak se lze zbavit Trumpa, a rozjelo se peklo

07.02.2017 8:45

Příznivci Baracka Obamy stále nepřestali snít o tom, že se zbaví Donalda Trumpa a v Bílém domě jej vystřídá politik, který snad konečně bude vyhovovat lidskoprávním aktivistům, médiím a voličům demokratů. Bývalá vysoká úřednice Rose Brooks dokonce hovoří o vojenském převratu a mainstreamová média její „teze“ s chutí šíří mezi čtenáře.

Uříznout hlavu, pověsit, zastřelit. V USA zcela vážně padlo, jak se lze zbavit Trumpa, a rozjelo se peklo
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Rosa Brooks před několika dny v rámci své „nevinné“ úvahy „lehce nakousla“ možnost vojenského puče proti Donaldu Trumpovi. „Jak by se zachovali představitelé vojenské moci, kdyby dostali od prezidenta nějaký neuvážený rozkaz? Například ve stylu: Připravte se zítra na invazi do Mexika či je třeba udělit Číně lekci pomocí jaderných zbraní! Vyhlídka otevřeného vzdoru vypadá děsivě. Na druhou stranu vojenští důstojníci přísahají a chrání americkou ústavu, a nikoli prezidenta,“ uvedla Brooks.

Její teze později začal šířit i Trumpovi nakloněný server Breitbart News, jehož zakladatel Steve Bannon patří mezi jeho nejbližší poradce. Brooks včera publikovala svůj další text na Foreign Policy, ve kterém svá slova o možném puči bagatelizuje a stěžuje si na Breitbart News i reakce Trumpových příznivců. „Přitom když jsem psala svůj text, nenapadlo by mě, že by jej někdo mohl vnímat jako výzvu k vojenskému puči,“ hořekuje nepříliš uvěřitelně Brooks.

Brooks tvrdí, že po zveřejnění svého textu dostala několik e-mailů od čtenářů, kteří smysl jejího článku naprosto pochopili. Vše se prý změnilo, když její text začal šířit server Breitbart News a „extremisté“ z InfoWars. „Najednou jsem začala dostávat e-maily, jejichž autoři mi vyhrožovali smrtí. V jednom z nich mi vyhrožují uříznutím hlavy a titulují mě jako děvku. Ostatní mi hrozí pověšením, zastřelením, deportací atd.,“ pláče Brooks.

Vedle spršky urážek a vyhrožování také byla Brooks obviňována z podněcování k povstání a velezrady. „Moje zkušenost patrně není nic nestandardního. Každý, kdo přitahuje pozornost krajně pravicových kruhů a jejich příznivců, by se měl připravit na pořádně drsnou jízdu. Přitom ani nezáleží na tom, jak jste doposud vystupovali a jaké jste zastávali názory. Dokonce i celoživotní konzervativci se mohou stát terčem nenávisti,“ poznamenává Brooks.

„Přitom mnohokrát za posledních patnáct let jsem se stavěla kriticky i k Bushově a Obamově administrativě,“ píše bývalá zaměstnankyně Pentagonu, která ovšem oba někdejší americké prezidenta kritizovala z levicových pozic. O článku Brooks informuje také server The Washington Times, který cituje tu pasáž, kde Brooks píše, že „Trump dokazuje, že je blázen. Jednou z možností je vojenský převrat či aspoň jasné vyjádření nesouhlasu vojenských kruhů“.

Americký server dále cituje průzkum Public Policy, podle kterého by si přálo 52 % voličů pokračování Baracka Obamy v úřadu amerického prezidenta, zatímco Trumpa údajně podporuje jen 43 % voličů. „Donald Trump se zapsal do historie tím, že by si většina voličů přála jeho odchod z funkce a návrat předchozího prezidenta,“ cituje The Washington Times doprovodný komentář Public Policy k několik dní starému průzkumu veřejného mínění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…