Uškrtili, podřízli, usekli hlavu. Osudy „našich“ tlumočníků v Afghánistánu

08.08.2021 20:53

Česká vláda se rozhodla pomoci afghánským tlumočníkům, kteří pracovali pro českou armádu. Hrozí jim smrt. Tálibán se s tím nepáře. Střílí, seká hlavy i škrtí. Čeští vojáci nejsou proti, aby muži přesídlili do České republiky, ale… „Nepokládám se za havlistu, musí se integrovat!“ říká jeden z nich. Na záchranu údajně čeká 20 až 30 lidí.

Uškrtili, podřízli, usekli hlavu. Osudy „našich“ tlumočníků v Afghánistánu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Bojovníci Tálibánu v červnu 2021 před kamerou stanice France 24

Česká vláda minulý týden schválila pomoc pro afghánské armádní tlumočníky, kteří se jako pomocníci spojenců kvůli rychlému stahování USA ze země a postupnému uchvacování moci Talibánem dostaly do prekérní situace. Deník N údajně oslovil osm z těchto mužů. Ozvalo se jich sedm s tím, že kontakt zprostředkovala místní afghánská komunita.

Většina z tlumočníků se údajně shoduje na tom, že žádné zprávy o pomoci nedostali, a jeden se neozývá vůbec. Tiskové oddělení ministerstva obrany uvedlo, že k otázce, zda už oslovilo tlumočníky, nebude poskytovat informace. Celou akci údajně resort koordinuje s ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem vnitra. Podle neoficiálních odhadů novinářů může nyní českou pomoc dohromady potřebovat dvacet až třicet afghánských tlumočníků a klíčový je pro ně nyní čas.

Tlumočníci zprávy z Česka prý pozorně sledují. „Kolegové říkali, že budou dvě skupiny: ti, kteří dostanou azyl, a ti, kteří dostanou peníze. Ti druzí, to budou lidé, kteří byli v minulosti z různých důvodů propuštěni. Jenže když za nimi přijde Tálibán, neřekne: ‚OK, tebe Češi propustili, tak to tě nezabijeme‘,“ řekl Deníku N jeden z mužů.

Deník N také uvádí tragické osudy jednotlivých tlumočníků, kteří nestihli opustit Afghánistán a Tálibánem byli zastřeleni nebo jim byla dokonce useknuta hlava. „Jednoho z mužů radikálové pomalu uškrtili elektrickým kabelem a jeho tělo pohodili v pytli. Dalšího, místního náčelníka, zastřelili. Třetího podřízli a vše si natáčeli,“ popisuje článek.

V ohrožení údajně nemusí být jen spolupracovníci České republiky z nedávné doby, ale i ti, kteří pracovali pro českou armádu před rokem 2017. Další skupinu ohrožených tvoří Afghánci, kteří se zapojili do výstavby místních policejních sil pod hlavičkou mise Evropské unie.

Čeští vojáci, kteří byli dotazováni Deníkem N, se vesměs shodují na tom, že pokud Afghánci spolupracovali s českou armádou, mělo by se jim pomoci. „Bylo by etické něco vymyslet, aby tam nebyli jen na odstřel. Nenechat je ve sr***ách. Určitě bych jim hodil lano, když pro Česko něco dělali,“ říká jeden z vojáků. Připouští také, že se rozhodně nepokládá za „havlistu“ a že má k islámu a k muslimům rezervovaný vztah, a že pokud by tlumočníci byli skutečně převezeni do tuzemska, museli by se plně integrovat a dodržovat české zákony.

„Zase z toho nedělejme velký problém. Pokud ten člověk sloužil naší jednotce, našim zájmům a dostane se do reálně nebezpečné situace, vidím jako povinnost se o něj postarat. Je součástí týmu. Také bych tam nenechal jednoho ze svých,“ říká k umístění Afghánců do České republiky někdejší velitel 6. polní nemocnice Jindřich Sitta. Tato otázka by se dle něj neměla politizovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…