Uspíšení startu 2. pilíře penzijního systému asi Senát odmítne

03.08.2012 15:53

Novela, kterou chce vláda v rámci důchodové reformy uspíšit zavedení druhého pilíře penzijního systému už od příštího roku, je v levicovém Senátu předurčena k zamítnutí. ČSSD, která má v horní komoře hlavní slovo, plánuje předlohu odmítnout. Už na jaře se kvůli tomu neúspěšně snažila spuštění pilíře odložit z původně plánovaného roku 2013 o tři roky, sněmovna to ale hlasy koalice nepřipustila.

Uspíšení startu 2. pilíře penzijního systému asi Senát odmítne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu Parlamentu České republiky

Možnost novelu pouze upravit s největší pravděpodobností využita nebude, řekl ČTK předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Naopak člen předsednictva klubu ODS Jaroslav Kubera s tímto návrhem problém nemá. Obavy má však ze dvou věcí. První z nich je, že se fondy nebudou chovat odpovědně vůči klientům. Druhou je pak nezodpovědné chování některých lidí, kteří se nezabezpečí na stáří a stát se o ně stejně bude muset postarat. "Ať děláme, co děláme, tak nezodpovědní lidé nezmizí ze světa," podotkl.

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.

Sociální demokraté ale varují, že stát převodem peněz do soukromých fondů přijde o část peněz na výplatu současných penzí. Podle nich také existuje nebezpečí, že fondy zkrachují a lidé i stát o vložené prostředky přijdou. Podle vlády ale zákon dává dost pojistek, které toto nebezpečí eliminuje. Vložené peníze budou muset být na oddělených účtech, lidé by v případě krachu fondu přišli prý jen o úroky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…