Ústav pro studium totality zasedl naposledy v tomto složení

04.12.2012 20:48

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v úterý naposledy zasedla v nynějším složení. Ze sedmičlenné rady odejde ve středu předsedkyně Naděžda Kavalírová a dále dokumentarista Patrik Benda, Čestmír Čejka z Konfederace politických vězňů a historik Michal Stehlík. Mandát radního je pětiletý.

Ústav pro studium totality zasedl naposledy v tomto složení
Foto: army.cz
Popisek: Naděžda Kavalírová z Konfederace politických vězňů

Jejich nástupce má volit Senát na nadcházející schůzi. Čejka a politická vězenkyně Kavalírová chtějí místa obhájit, uvedl Benda. Už s letošním nástupem do čela ministerstva školství se členství v radě vzdal Petr Fiala.

V radě zatím zůstávají publicistka a chartistka Petruška Šustrová, a to do listopadu 2013, a do března také politik KDU-ČSL Jan Zahradníček.

Rada, která v současném složení končí, musela v posledních letech řešit rozbroje mezi různými názorovými tábory v ÚSTR, které se přely o činnost a směřování instituce.

Vznik ÚSTR schválil parlament v roce 2007. Má za cíl nestranně zkoumat a hodnotit dobu nesvobody - tedy období komunistické totalitní moci a nacismu. Analyzuje příčiny a způsob likvidace demokratického režimu a dokumentuje domácí i zahraniční odpor. Získává a také zpřístupňuje veřejnosti dokumenty vypovídající o době nesvobody. Pod ÚSTR spadá Archiv bezpečnostních složek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …