Ústavní puč, odvolání prezidenta pro vlastizradu. Kalvoda šílí ze změny české zahraniční politiky

24.10.2014 13:01

Velmi rozhořčen změnou praktické české zahraniční politiky je zřejmě bývalý vicepremiér, nyní advokát Jan Kalvoda. Na názorové straně pátečních Lidových novin kritizuje nejen Ministerstvo zahraničních věcí, ale i zahraniční politiku prezidenta Miloše Zemana. V jeho případě se dokonce zmiňuje o možnosti jeho odvolání pro vlastizradu.

Ústavní puč, odvolání prezidenta pro vlastizradu. Kalvoda šílí ze změny české zahraniční politiky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezidentská návštěva v Bystřici pod Hostýnem

V úvodu svého zamyšlení se Kalvoda zmiňuje o tom, že česká Ústava není hodnotově neutrální. Její hodnotovou osou je tradiční koncept lidských práv. „Demokratickým a právním je stát proto, že jen takový stát je s to chránit základní hodnotu-svobodu člověka,“ píše Kalvoda s tím, že smyslem a účelem demokracie je ochrana lidské svobody. „Nikoli záruka minimální mzdy či délky dovolené,“ upozorňuje advokát.

Střapatý profesor se může ukájet svou nekonvenčností

„Kdokoli může vyzývat ke schválení politických vražd čínských disidentů výměnou za export českých bot. Kdokoli může blábolit s Putinem o fašistech v Kyjevě. Střapatý ostravský profesor se může libovolně ukájet domnělou akademickou nekonvenčností, vždyť svůj dospělý život prožil jako člen komunistické strany,“ píše Kalvoda ve zřejmé narážce na profesora Jana Kellera s tím, že za „tyhle typy se můžete leda tak stydět, ale svoboda projevu se jim upřít nesmí“.

Pak se Kalvoda vrací k české Ústavě a podotýká, že ti, kdo se zavázali ji respektovat, tedy i tradiční koncept lidských práv, nemají právo svobodně jednat. Protože bez složení slibu, že budou respektovat českou Ústavu, by se ke své funkci prostě nedostali. „Což je takový prezident republiky, který zahraniční politiku země degraduje na obchodní zastoupení,“ uvedl Kalvoda s tím, že prezident „nesmí žádat vyvlastnění majitele ostravských dolů, protože ústavně zaručené vlastnické právo je víc než jeho chuť nadbíhat ulici“.

Ústava je chápána jen jako rituální text

Podle Kalvody se Ústava chápe jako rituální text a ne jako základní norma státu. „Slib poslance, prezidenta, ministra je zase jen rituál, který nikdo nebere vážně.“ „Dýchavičné tradiční“ politické strany jsou prý tak zahlceny vlastními problémy a nová hnutí tak zaměstnána řízením státu jako firmy, že prý nepostřehly, že se koná ústavní puč.

Havlova zahraniční politika vycházela z české Ústavy

Kalvodovi také vadí, že vláda v čele s „proruským prezidentem“ ohlašuje chybnost zahraniční Havlovy politiky a formuluje jinou. „Dotyční snad ani netuší, že tato politika nebyla žádným Havlovým kapricem, jak se mylně domnívá vizionářský náměstek ministra zahraničí, ale politikou, kterou diktuje základní zákon země,“ uvedl Kalvoda.

Kritizuje také „mnohomluvného výpěstka ČSSD“, který zgruntu změnil zahraniční politiku. „On si myslí, že má právo na stalinistické experimenty a na to, vydávat obyčejný ústavní puč za `politiku`,“ tvrdí Kalvoda.

Promluvte s prezidentem o jeho odvolání pro vlastizradu

Závěrem vyzývá opozici, aby se pokusila vládě vyslovit nedůvěru, ať má sílu ji svrhnout, nebo ne. A také by měla pohovořit s prezidentem o jeho chápání Ústavy. „Včetně článku o procesu odvolání pro vlastizradu. Až se vrátí ze separátní schůzky s panem Lavrovem,“ dodal Kalvoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …