Ústavní soud rozhodne o výhradách senátorů k financování stran

02.03.2018 19:29

Ústavní soud v pondělí vyhlásí, jak rozhodl o návrhu skupiny 18 senátorů na zrušení některých ustanovení zákona o sdružování v politických stranách a politických hnutích. Jde o několik paragrafů souvisejících s financováním stran.

Ústavní soud rozhodne o výhradách senátorů k financování stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Senátoři zpochybnili zejména podmínku tří procent hlasů ve sněmovních volbách pro nárok na stálý státní příspěvek. „Zavedené politické strany čerpají značnou část svých finančních prostředků nepokrytě od státu, zatímco ty, které mají být jejich vyzyvateli, ve státním financování výrazně zaostávají,“ stojí v návrhu.

Příspěvek pro strany se ziskem alespoň tří procent voličských hlasů činí ročně šest milionů korun, za každou desetinu procenta se zvyšuje o 200.000 korun ročně až do pěti procent hlasů, dál už neroste. Příspěvek na jeden mandát poslance nebo senátora činí ročně 900.000 korun.

Za skupinu senátorů jednal v řízení před Ústavním soudem Jan Horník (STAN). Dále se členům horní parlamentní komory nelíbí podmínka, aby půjčky pro strany poskytovaly jen banky a další peněžní instituce, nikoliv třeba členové stran. Podle senátorů mají snazší přístup k úvěrům velké strany, těm malým banky nebudou půjčovat tak ochotně.

„Zákonodárce přijetím napadeného zákona hospodářsky slabší politické strany a politická hnutí dále oslabuje, aby hospodářsky silnější politické strany a politická hnutí posílil,“ napsali senátoři. Situaci popisují jako „převráceného Jánošíka“, který chudým bere a bohatým dává.

Ústavní soud se na podnět senátorů zabýval také limitem na finanční dary stranám. Limit činí tři miliony ročně od jedné fyzické či právnické osoby. Poslední část výtek senátorů se týká pravidel pro financování politických institutů stran.

U soudu se zákonem nejprve zabývala jako zpravodajka Kateřina Šimáčková, posléze ji vystřídal Radovan Suchánek. Znamená to, že návrh nálezu předložený původní zpravodajkou patrně nenašel mezi ostatními soudci dostatečnou podporu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…