Ústavní soud snížil pořádkovou pokutu pro komunisty na 41 tisíc

10.12.2012 14:55

Ústavní soud (ÚS) snížil pokutu, kterou koncem listopadu uložil skupině levicových zákonodárců, na 41.000 Kč. Původně měli poslanci KSČM, doplnění několika sociálními demokraty, platit 100.000 Kč za to, že se jejich zástupce nezúčastnil veřejného jednání o vládním reformním balíčku. Jednání se přitom konalo právě kvůli komunistům, protože jako jediní z účastníků trvali na veřejném rokování. ČTK to dnes zjistila ze soudní databáze.

Ústavní soud snížil pořádkovou pokutu pro komunisty na 41 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Poslanci zastoupení předsedou KSČM Vojtěchem Filipem požádali soud o úplné prominutí pořádkové pokuty. Filip připustil administrativní chybu, kvůli níž se jednání nezúčastnil nikdo za KSČM. "Toto však nebylo motivováno záměrem snižovat důstojnost soudní moci ani vedeno snahou o průtahy v řízení," stálo v žádosti o prominutí.

Filip se prý osobně soudu zúčastnit nemohl, protože byl předvolán k jinému jednání jako svědek. Podle Ústavního soudu to ale nelze považovat za plnohodnotnou omluvu. "Kterýkoliv z 41 členů skupiny poslanců mohl tohoto vedlejšího účastníka zastoupit, anebo se tento vedlejší účastník mohl jednání zúčastnit prostřednictvím advokáta," stojí v usnesení.

Ústavní soud ale zároveň uznal, že již není nutné trvat na pokutě v maximální možné výši. Rozhodl proto o jejím snížení na 41.000 korun. Na každého poslance tak teoreticky vychází tisícikoruna. "Je věcí solidárně zavázaných poslanců, respektive senátorů, jak se na splnění povinnosti budou mezi sebou jednotlivě podílet, či zda vůbec," podotkli ústavní soudci. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Strach poté, co mu Piráti zprznili Anděla Páně. 18 písmen

13:33 Jiří Strach poté, co mu Piráti zprznili Anděla Páně. 18 písmen

V novém volebním spotu se Piráti inspirovali pohádkou Jiřího Stracha Anděl Páně. Poslanec Jakub Mich…