Ústavní soudci si mohou výrazně polepšit. Podpořili je i poslanci

09.04.2014 16:03

Platy ústavních soudců možná poměrně výrazně vzrostou. Změnu výpočtu jejich odměňování dnes podpořil sněmovní ústavně právní výbor. Ústavní soudci nyní mají nižší platy, než jsou například na Nejvyšším soudu.

Ústavní soudci si mohou výrazně polepšit. Podpořili je i poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Vypočítávají se ze základu pro ústavní činitele, tedy například pro poslance, senátory a ministry. Soudci mají letos tento základ asi o 12.800 korun vyšší. Navýšení platů ústavních soudců by si vyžádalo asi o 7,4 milionu korun navíc.

Na disproporci mezi platy ústavních soudců a soudců dalších soudů upozornila zpravodajka a exministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Rozdíl se loni a letos podle důvodové zprávy dále prohloubil. Ústavní soudci se dostávají na úroveň soudců vrchních soudů, stojí v informaci.

Benda (ODS): Na platy politiků to mít vliv nebude

„Jakékoli rozhodnutí v této věci nemá vliv na platy politiků," zdůraznil předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Platy politiků jsou již několik let zmrazeny, a to do konce letošního roku. Poslanec ODS Marek Benda označil zmrazení za chybu a populismus. Soudí, že už nikdo nebude mít odvahu současný stav změnit.

Benešové návrh na růst platů ústavních soudců navrhl výbor přidat do vládní novely zákona o soudech a soudcích, podle níž by měli předsedové kolegií Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu pětileté funkční období. Nyní je neomezené.

Předseda ÚS by si mohl polepšit o více než 40 tisíc

Norma by podle důvodové zprávy zvýšila hrubý měsíční plat předsedy Ústavního soudu i s náhradami ze 169.300 na 211.000 korun. Místopředseda by pobíral 181.900 místo 146.000 korun. Plat s náhradami ústavního soudce - předsedy senátu by vzrostl ze 122.200 na 152.300 korun. Například předsedové Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu nyní berou i s náhradami 194.200 korun, místopředsedové 165.900 korun, stojí v informaci.
Původní vládní norma by měla podle vlády přispět k personální obměně ve funkcích předsedů kolegií nejvyšších soudů. Ostatní soudní funkcionáři už délku funkčního období stanovenu mají. U předsedů a místopředsedů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu je desetiletá, u předsedů a místopředsedů vrchních, krajských a okresních soudů pak sedmiletá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…