Ústecký hejtman žádá o prověření „IT zakázky snů“ v Krajské zdravotní

13.12.2012 15:06

Zakázka snů na komplexní outsourcing ICT služeb za tři miliardy korun na příštích deset let, kterou měla od akciové společnosti Krajská zdravotní získat na deset let vítězná firma ve výběrovém řízení, se ocitla pod kritickým drobnohledem nového vedení Ústeckého kraje, které vzešlo z podzimních voleb.

Ústecký hejtman žádá o prověření „IT zakázky snů“ v Krajské zdravotní
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Bude „IT zakázka snů“, kterou kritici a média v minulosti opakovaně hodnotili jako předraženou, zrušena? Vše by mělo být jasno v nejbližších dnech, tento pátek by se totiž mělo sejít nové představenstvo akciové společnosti vlastněné Ústeckým krajem, která spravuje pět největších nemocnic v kraji a která je s více než šesti tisíci zaměstnanci největším zaměstnavatelem v regionu.

Jasné je zatím jen to, že nové vedení kraje, vzešlé z podzimních voleb, se pořádně opřelo do tendru, o němž se spekuluje, že byl ušit na míru jednomu z uchazečů. Redakce Parlamentních listů získala kopii aktuálního dopisu hejtmana Ústeckého kraje, Oldřicha Bubeníčka (KSČM), adresovaného předsedovi představenstva akciové společnosti Krajská zdravotní, Radku Scherferovi (ČSSD).

„Před přidělením zakázky externímu dodavateli bych vás rád požádal o záruky, že Krajská zdravotní bude schopna zvládnout ekonomickou zátěž, která jí po podpisu smlouvy vznikne,“ napsal komunistický hejtman.

Bubeníček má podobně jako jeho předchůdkyně, bývalá hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD), obavy, že Krajská zdravotní by takto dlouhodobě a velkoryse pojatý outsourcing ICT služeb nemusela finančně a ekonomicky ustát. Exhejtmanka, jak napsal týdeník Euro, už v létě upozorňovala, že nemocniční společnost nebude mít dostatek prostředků pro plnění smluv ve výši 235 až 310 milionů ročně, což byly předběžné nabídky počítačových firem.

O tom, že Krajskou zdravotní po krajských volbách, v nichž vyhráli severočeští komunisté, čekají významné personální změny, už dnes nikdo nepochybuje. V novém představenstvu by podle internetového deníku Aktuálně.cz měl z toho současného zůstat jen zmíněný Radek Scherfer, který je doposud jeho předsedou. Scherfer by také měl podle dopisu ještě do Vánoc osobně informovat Bubeníčka o všem, co se kritizovaného tendru na ICT týká a přezkoumat zakázku v celé řadě parametrů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pas

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…