Ústecký kraj a některá velká města tibetskou vlajku nevyvěsí

08.03.2019 17:35

Ústecký kraj se ani letos nepřipojí k akci Vlajka pro Tibet, podobně jako tři statutární města Ústeckého kraje - Chomutov, Most nebo Teplice. Naopak k solidaritě s Tibetem se přihlásilo Ústí nad Labem nebo Děčín. Dnes to zjistila ČTK.

Ústecký kraj a některá velká města tibetskou vlajku nevyvěsí
Foto: archiv
Popisek: Tibetská vlajka

V neděli 10. března si tak připomenou 60. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80.000 Tibeťanů, statisíce jich zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Podle webového portálu www.lungta.cz se v kraji letos do akce zapojilo celkem 48 měst, městysů a obcí. Proti loňsku se přidalo sedm měst a obcí, naopak čtyři – Benešov nad Ploučnicí, Merboltice, Řehlovice a Velký Šenov podle portálu od akce ustoupily.

„K akci se nepřipojujeme nikdy,“ řekla ČTK mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. Podobně se k vyvěšování tibetské vlajky postavili v Mostě nebo Teplicích. „Nikdy jsme tibetskou vlajku nevyvěšovali. Domníváme se, že tady na městě bychom se mezinárodní politikou zabývat neměli,“ uvedla mluvčí Mostu Alena Sedláčková. Vedoucí odboru teplického primátora Radka Senftová se vyjádřila ve stejném duchu. „Vlajku vyvěšovat nebudeme. Mezinárodní politika nám nepřísluší,“ řekla Senftová. Také chomutovští zastupitelé tento týden při hlasování vyvěšení vlajky nepodpořili. Vyplývá to z usnesení na webových stránkách Chomutova.

Naopak statutární město Ústí nad Labem si 60. výročí tibetského povstání vyvěšením vlajky připomnělo. „Každý rok se k akci připojujeme,“ řekla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Vlajku dnes vyvěsili také na radnicích v Děčíně, Litoměřicích, Litvínově, Lovosicích nebo Žatci.

Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě. Česká republika se ke kampani připojuje od roku 1996. Cílem kampaně je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…