Úsvit bojuje za svobodu slova. Parlament ji nesmí omezovat

26.07.2016 14:15

Opoziční Hnutí Úsvit - Národní koalice chce vložit do ústavy nové ustanovení, které by Parlamentu znemožnilo vydávat zákony omezující svobodu slova nebo tisku. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali představitelé hnutí. Podle nich půjde o novelu zaručující absolutní svobodu projevu. Svůj návrh předložili ve Sněmovně do legislativního procesu.

Úsvit bojuje za svobodu slova. Parlament ji nesmí omezovat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský

Připomněli, že obdobný dodatek obsahuje i ústava USA. Úsvit navrhuje ustanovení "Parlament nevydá zákon omezující svobodu slova nebo tisku", které má nahradit znění nynějšího článku 17. Ten říká, že svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobodu druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.

"Pojem neomezená svoboda projevu ale neznamená, že je možné beztrestně říci úplně cokoli," uvedl předseda poslaneckého klubu Marek Černoch. Dodal, že omezení má být soukromoprávní, a pokud projev způsobí škodu, musí škůdce škodu nahradit.

Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský řekl, že návrh změny ústavy předložil Úsvit na návrh ekonoma Pavla Kohouta, který také sepsal program hnutí. Lidinský připomněl nedávné útoky v Německu a za jejich společnou příčinu označil islám a islámský terorismus. "(Kancléřka Angela) Merkelová je plně zodpovědná za všechny teroristické akce v Německu z posledních dnů," uvedl. "Německo ale místo ochrany hranic cenzuruje své občany," dodal. V Česku se podle jeho slov postupuje stejně zhoubně. Obvinil ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), že chce ze státních peněz platit cenzuru sociální sítě facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…