Utáhnout opasek a vzít si svetr? Vládo, my můžeme být i tvrdší, hrozil předák kováků

08.10.2022 14:39 | Reportáž

Krátce před třináctou hodinou se Václavským náměstím Praze nesl hlahol desítek trubek a klaksonů. Odborářská demonstrace byla v plném proudu a o slovo se v rychlém sledu za sebou přihlásili dva řečníci. Jeden z nich přednesl prohlášení odborů směřované k vládě. „Požadujeme proto okamžité zavedení přísné cenové regulace u potravin, u základních životních potřeb, energie i pohonných hmot,“ stálo mimo jiné v provolání.

Utáhnout opasek a vzít si svetr? Vládo, my můžeme být i tvrdší, hrozil předák kováků
Foto: Screen Youtube
Popisek: Demonstrace odborů na Václavském náměstí

K účastníkům odborářské demonstrace promluvil také šéf odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Vládu tepal za to, že příliš málo pomáhá podnikům.

„Z hlediska inflace si máme po zastropování cen energií utáhnout opasek 5 až 6krát silněji a dát si na sebe svetr. To je pro nás nepřijatelné. Ekonomika se začíná hroutit. Náš průmysl má velké obavy. Často slyšíme, že hrozí krach podniků nebo jejich přesun do zahraničí. Požadujeme po vládě, aby pomohla zaměstnancům v průmyslu. Jsou to zaměstnanci, kteří platí nejvyšší daně!“ hřímal Ďurčo.

A hned pokračoval v kanonádě. „Opatření se rodí pomalu a loď průmyslu se začíná pozvolna potápět. To je pro nás nepřijatelné. Dnešní akce není poslední, Můžeme být i tvrdší. Vládo, začni konat!“ volal z podia šéf OS Kovo „Vláda je tu po lidi, ne lidi vládu!“ zvolal, než se rozloučil.

O slovo se přihlásil také zástupce Aliance drážního provozu, předseda odborového svazu a 25 let výpravčí Jan Zazvonil.

„Dobré odpoledne vám všem, děkuji, že jste se dnes sešli v takovém hojném počtu. Dnes tu jsem jako zástupce zaměstnanců železnice, která v době covidu i v době povodní zajišťovala bezpečný provoz nákladní a osobní dopravy. V současné době potřebujeme, aby na její provoz byl dostatek finančních prostředků a dostatek elektrické energie,“ volal Zazvonil.

Zdůraznil, že bez lidí, kteří udržují tratě v chodu, by železnice fungovat nemohla. „A i tito lidé musí platit své účty,“ volal s tím, že právě díky těmto lidem se dráha ani v době covidu nezastavila. „Proto jim ještě jednou děkuji,“ hřímal  do davu stojícího na Václavském náměstí.

Připomněl, že na drahách chybí zaměstnanci, je třeba přilákat nové, a to se podaří, jen když mzdy budou důstojné. Na některých místech prý zaměstnanci naplnili celoroční fond přesčasových hodin již na konci září. Jiní zaměstnanci podle Zazvonila mohou být bez práce, protože na některých tratích si kraje neobjednají spoje. Z důvodů vysokých cen energií. Některrým lidem pracujícím na dáze je podle Zazvonila opravdu hodně let. „Některým je i více než 70 let. To není důstojné. To nechceme!“ hřímal z pódia Zazvonil.

O slovo se znovu přihlásil Roman Ďurčo, který v závěru demonstrace přečetl společné prohlášení odborů. Volal po zavedení přísné cenové regulace.

„Požadujeme proto okamžité zavedení přísné cenové regulace u potravin, u základních životních potřeb, energie i pohonných hmot,“ volal Ďurčo. Hned volal také  po zastropování cen energií u obchodníků, a to na úroveň nastavenou v EU. Žádal mimo jiné zvýšení daní.

„Odmítáme kroky vlády a ČNB, které vedou k tomu, že zaměstnanci jako jediní zaplatí svými sníženými platy v dobách energetické krize a vysoké inflace,“ vola Ďurčo s tím, že musí vzrůst platy zaměstnanců tak, aby nedošlo k dramatickému poklesu koupěschopnosti lidí. Vláda pole něj musí urychleně navýšit minimální mzdu o 2 tisíce a k tomu zvýšila důchody, příspěvky na péči i další sociální dívky,“ konstatoval.

 Vedle toho vláda prý musí navrátit některá zvýšení daní a zachovat v provozu EET. Současně podle Ďurča musí vláda přijmout „národní protikrizový plán, který udrží Česko nad vodou“. „Právo na jídlo a teplo domova patří mezi lidská práva a je povinností vlády je ochraňovat,“ volal Ďurčo.

Požadoval také zestátnění energetické infrastruktury tak, aby se energie dostala opravdu ke všem lidem a aby energie nebyla jen nástrojem ke spekulacím na světovém trhu.

„Je zásadní udržet reálné mzdy a platy. Je pět minut po dvanácté, proto, vládo, konej rychle. Vládo, sociální smír je jednou z nejcennějších hodnot, kterou máme. Poroto udělej vše pro to, abychom jej neztratili,“ stojí v prohlášení.

Na závěr zazněla česká státní hymna. A demonstrace odborů se tím uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…