Utajená nahrávka. Na televizi CNN se provalila velká špína. Už se vyjádřil Trump

26.02.2017 11:55

Americký konzervativní aktivista a novinář James O’Keefe spustil Project Veritas, v němž se snaží média usvědčit z nepoctivosti. Jako první přišla na paškál americká CNN. O’Keefe má k dispozici 119 hodin nahrávek z roku 2009, z redakce CNN v Atlantě, z nichž je patrné, že televize je zaujatá a nechová se absolutně nezávisle. K dispozici prý je ještě dalších 100 hodin nahrávek, které bude třeba analyzovat.

Utajená nahrávka. Na televizi CNN se provalila velká špína. Už se vyjádřil Trump
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Na aktuálně zveřejněném záznamu si mohou zájemci vyslechnout slova bývalých i současných zaměstnanců CNN v Atlantě Joea Sterlinga, Arthura Brice a Nicky Robertsona. Project Veritas má k dispozici vyjádření Richarda Griffithse, viceprezidenta CNN, který popisuje, v čem vidí zásadní přínos novinářské práce.

„Jsme-li novináři, co je naším hlavním úkolem? Vyprávět příběh. Popsat, co se děje. Ale to s sebou nese i druhotný efekt, že? Tím je pomoc postiženým a kritika pohodlnosti. Není to sice součástí tradiční role novináře, ale je to věc, na kterou jsem nejvíc pyšný. My se vlastně snažíme ukázat ošklivou stranu lidství a snažíme se něco změnit. Je to těžké, velmi těžké,“ popisuje Griffiths svůj pohled na novinařinu.

Nahrávky také ukazují, že CNN v Atlantě pracovala z průzkumy, které více vyhovovaly vedení. Pokud se k téže věci objevil novější průzkum, který přinesl diametrálně odlišné údaje, CNN v Atlantě ho nepublikovala.

O’Keefe prozradil, že o projektu informoval 45. prezidenta USA Donalda Trumpa a ten ho patřičně okomentoval na sociální síti Twitter. „Falešné zprávy: Média vědomě neříkají pravdu. To je nebezpečné pro naši zemi. Selhání New York Times je k smíchu. Stejně tak CNN. Smutné!“ napsal Trump.

Project Veritas chce fungovat na stejném principu jako server WikiLeaks. Současně hodlá nabízet vysoké odměny tomu, kdo dodá tajně nahrané záznamy z různých redakcí, které by prokázaly, že to či ono médium pracuje nepoctivě.  „Donašeč“ se může těšit na odměnu až deset tisíc dolarů, v přepočtu čtvrt milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…