Utajovaná návštěva Bidena na Ukrajině. Rusové ale zřejmě byli upozorněni

20.02.2023 15:58

Cesta amerického prezidenta Joe Bidena do Kyjeva byla kvůli bezpečnostní situaci utajovaná do posledních minut. Podle některých zdrojů ale americké úřady vedly nespecifikovanou komunikaci s ruskou stranou, aby nedošlo k nebezpečnému politickému „přehmatu“.

Utajovaná návštěva Bidena na Ukrajině. Rusové ale zřejmě byli upozorněni
Foto: MZV Ukrajiny
Popisek: Prezident USA Joe Biden s ukrajinským prezidentem Zelenským v Kyjevě

Bidenova návštěva ukrajinské metropole v pondělí ráno překvapila celý svět, protože americká administrativa poslední rok opakovaně zamítala možnost, že by se Biden na Ukrajinu vypravil. Zpravodajský kanál CNN připomíná, že Ukrajina je aktivní válečnou zónou, kde americká armáda nemá žádnou vzdušnou kontrolu, čímž se Bidenova návštěva výrazně liší od předchozích prezidentských cest do Iráku nebo Afghánistánu a spíše připomíná návštěvu Johna F. Kennedyho v Berlíně v roce 1963 v době vrcholící studené války.

Podle zdrojů z okolí prezidenta Bidena byla na stole „celá řada plánů“ pro jeho cestu na Ukrajinu, včetně setkání mezi ním a Zelenským na polských hranicích nebo v západoukrajinském městě Lvov. Biden však měl údajně trvat na tom, že by měl navštívit Kyjev, který se v prvních týdnech války stal symbolem ukrajinského odporu.

Boje na východě Ukrajiny přitom nadále pokračují a Rusko pravidelně provádí raketové útoky za frontovou linií. Na Silvestra a Nový rok zasáhlo několik raket civilní budovy a domy v Kyjevě, přičemž zahynulo nejméně pět lidí a desítky dalších byly zraněny. I v pondělí ráno se v Kyjevě rozezněly sirény protivzdušné obrany, ačkoliv k žádnému útoku zatím nedošlo.

Podle informací deníku The Guardian totiž mohla být ruská strana o Bidenově cestě informována, aby v případě jakéhokoliv útoku na Kyjev nedošlo k eskalaci americko-ruských vztahů. Ačkoli podrobnosti Bidenovy návštěvy zůstávají nejasné, Washington prý bezprostředně před návštěvou vedl „základní komunikaci s Rusy k zajištění deeskalace“, aby se vyhnul nebezpečnému přehmatu, ačkoli není jasné, jaké informace byly předány.

Novináři přítomní v prezidentském letadle Air Force One infomují, že celý let byl zahalen velkými tajnostmi a novináři například nemohli mít na palubě svá osobní zařízení. Biden se měl rozhodnout uskutečnit návštěvu až v pátek poté, co se v Oválné pracovně sešel s nejvyššími členy svého bezpečnostního týmu. V sobotu večer před odletem šel Biden se svou ženou ve Washingtonu na večeři. Na veřejnosti byl spatřen až po příletu do Kyjeva v pondělí ráno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…