Utajovaná smlouva ČT. Nový ředitel bije na poplach. Pomůže prý cizím zájmům

08.06.2023 6:54 | Komentář

Petr Žantovský píše o smlouvě, kterou staré vedení ČT uzavřelo s TV Nova a kterou chce nastupující generální ředitel Jan Souček přezkoumat.

Utajovaná smlouva ČT. Nový ředitel bije na poplach. Pomůže prý cizím zájmům
Foto: Hans Štembera
Popisek: doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D., mediální analytik

Ihned po zvolení generálním ředitelem prozradil nový šéf ČT svůj tajný trumf. Má jim být utajovaná Dvořákova smlouva o koprodukční spolupráci při výrobě hrané tvorby mezi ČT a TV Nova, která v mnoha ohledech pošlapává nejen zákon o ČT, ale samy základy vzájemného postavení mezi soukromým a veřejnoprávním sektorem v tomto mediálním segmentu, a nadto, jak vidíme dále, nezadatelné zájmy České televize ve prospěch televize soukromé, jíž – jaké překvapení – byl Dvořák též léta nejvyšším vedoucím. Čili o kolizi zájmu by zde nepřemýšlelo jen malé dítě.

O smlouvě jako první psal server Info.cz zde: https://www.info.cz/zpravodajstvi/strategie/tajna-dohoda-mezi-ct-a-novou-muze-prepsat-cesky-televizni-trh-hraje-se-o-stovky-milionu-i-revoltu-na-kavkach. Abychom se na věc podívali odbornýma očima, stojí za to ocitovat analýzu režiséra Jiřího Svobody:

1. Je zjevné, že obě strany smlouvy předpokládají, že hrané filmy ČT budou kompatibilní programově pro obě televize – program veřejnoprávní televize (hrazený z koncesionářských poplatků) je kompatibilní s programy televize komerční, přestože obě televize mají z podstaty jiné poslání.

2. Koncesionář, zatížený poplatky ze zákona, který si předplatí kanál NOVA VOYO, si zaplatí takto koupený pořád 2x. Jednou předplatným kanálu VOYO – NOVA a podruhé alikvotní částí povinného poplatku.

3. Divák, který by jinak sledoval vysílatele ČT, bude tento program sledovat od vysílatele, který má předplacený kanál NOVA VOYO a sledovanost vysílatele ČT o tyto diváky poklesne. Podle zavedených zvyklostí nemá divák důvod přepnout sledování programu na ČT a zůstane i v dalším čase připojen na NOVA VOYO. Sledování vysílatele vytváří v četných případech návyk a divák se již k ČT bude vracet jen výjimečně k nějakému atraktivnímu programu.

4. Jelikož prime time je v ČR jasně definovaný, není ve smlouvě uvedena závazná podmínka, že zakoupené pořady ČT budou na NOVA VOYO vysílané mimo prime time (jinak budou odvádět diváka ČT od programu veřejnoprávního).

5. Bude zcela porušena dosud „svatá“ zásada, že z obchodních a konkurenčních důvodů, musejí být smlouvy začerněné ve finančních parametrech.

6. ČT zcela pomine konkurenční tajemství, neboť ve smlouvě je zakotveno, že komerční vysílatel NOVA VOYO bude moci sledovat vývoj daného filmu od synopse, jmen autorů, jmen hereckého obsazení až po rozpočet a bez rizik, která producentovi přináší tvorba každého hraného filmu si vybrat to nejlepší, zatímco ČT zbydou pořady, které nezaručují úspěch.

7. NOVA VOYO tak bezesporu získá z prostředků placených koncesionáři ze zákona prospěch soukromým vlastníkům TV NOVA, aniž jim bude poplatek snížen, či jinak kompenzován. To zcela odporuje zájmu veřejnosti získávat unikátní program jiného charakteru, než jsou obsahy komerčních televizí, zřízených za účelem zisku.

8. Vzhledem k tomu, že růst cen a předimenzovanost rozpočtu ČT v oblasti osobních nákladů (platů a pojištění) a režijních nákladů, odvozených od budovy Kavčích hor, postavené v jiném kontextu televizní techniky i společenských poměrů, budou logicky programoví manažeři sváděni i motivováni k výrobě programů kompatibilních se zájmy komerčních vysílatelů. Tím ztratí smysl, s výjimkou zpravodajství, publicistiky a experimentálních pořadů pro menší skupinky vyhraněných diváků, vybírat povinně od každého občana koncesionářský poplatek.

Tolik Jiří Svoboda. A co na to zdravý rozum? Je nyní na Janu Součkovi, jak se s daným problémem vypořádá. Sám si to stanovil jako první vyslovený úkol. Podle výsledku budeme možná moudřejší v odhadu, jaké bude jeho další „kralování“ na Kavčích horách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Žantovský

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…