Útok na Andreje Babiše: Dějí se neuvěřitelné věci

01.05.2018 10:17

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce dohnat pirátského poslance Mikuláše Peksu před disciplinární řízení. Rozhodovat o tom bude v příštích dnech sněmovní mandátový a imunitní výbor. Píše o tom server Novinky.cz. A Peksa i další Piráti se k tomu již vyjádřili.

Útok na Andreje Babiše: Dějí se neuvěřitelné věci
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Babiš, tentokrát v roli poslance, je přesvědčen, že se od Peksy dočkal urážky. A to ve chvíli, kdy Peksa při jednání delegace zahraničního výboru s partnery ve Švédsku o Babišovi hovořil jako o premiérovi, který zneužívá a rozkrádá dotace a je trestně stíhaný.

Anketa

Myslíte si, že si v naší zemi může obyčejný člověk poctivou prací vydělat na slušné živobytí?

14%
86%
hlasovalo: 13627 lidí

Původní text ZDE

Babiše o jednání informoval jeho partajní kolega Robert Králíček, který se jej zúčastnil spolu s šéfem výboru Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a místopředsedou výboru Karlem Schwarzenbergem.

„Vyjádření Mikuláše Peksy ve vztahu k mé osobě, že zneužívám a rozkrádám dotace, považuji s ohledem na zásadu presumpce neviny za urážku,“ řekl Babiš ke svému podnětu. 

Poslanci tak případně může hrozit finanční postih, nebo bude vyzván k omluvě. Co Babiš požaduje, není zatím jasné. 

K celé věci se nyní vyjadřují i další Peksovi kolegové či političtí rivalové. „Do dneška jsem žil i bez toho, že jsem znal nějakého poslance Peksu za Piráty. Musí to být obzvlášť povedený kousek, když na zahraniční služební parlamentní cestě bonzuje a pomlouvá premiéra vlastního státu, to se v minulosti nedělo, ať už byla vláda, či opozice politicky složena jakkoliv. Zajímalo by mě, zda došlo v rámci výměny zkušeností třeba také na to, kterak jeho pirátský kapitán Bartoš hraje českým seniorům na harmoniku odrhovačky o sto šest a tento nápad nepoputuje i ke švédským seniorům,“ uvedl například bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

„Čekám, kdy přijde do Sněmovny žádost o vydání Mikuláše Peksy k trestnímu stíhání, že vyzradil státní tajemství,“ podotkl k tomu Pirát Jakub Michálek.

Své pak napsal i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Zatímco premiér v demisi Andrej Babiš, o kterém se ve zprávě z OLAF v období Vánoc dozvídáme explicitně o zneužívání dotací, který je za ‚třešničku na dortě‘ dokonce stíhaný a který sám několikrát přiznal střet zájmů, metá na všechny strany obvinění typu: ‚ten krade‘, ‚zkorumpovaný politik‘, ‚nekompetentní a ještě podvodník‘ a jeho koníčci bez skrupulí sosali a sosají z vemínka veřejných a evropských financí zdroje, které jsou určeny pro zcela jiné formy podnikání, pojmenování prostého statu quo naším poslancem Mikulášem Peksou se mu nezamlouvá. Prej tím ohrožujeme reputaci ČR v zahraničí? 30. 4. byly ‚čarodějnice‘ a možná symbolicky byl zahájen hon na Piráta v podání politické divize Agrofertu. Aneb když začne Pirátům premiér ‚okopávat kotníky‘ přes disciplinární řízení Sněmovny. Asi mu při nejbližší příležitosti na plénu přehraju jeho největší sněmovní špeky ze záznamu. To bude ještě legrace. Ale nebojíme se ‚vlka‘ nic. Be A Pirate. Král je nahý!“ podotkl Bartoš.

A k celé věci se pak vyjádřil i samotný Mikuláš Peksa. „Jako poslanec českého Parlamentu a člen výboru pro evropské záležitosti cítím potřebu bránit nejen zneužívání českých peněz, ale rovněž i zneužívání evropských dotací. O to více, když je pro tento čin vyšetřován český premiér v demisi,“ řekl Peksa. 

Původní text ZDE

„Mé vyjádření, tedy konstatování faktu o trestním stíhání inženýra Babiše za zneužití evropských peněz, za které mě pan inženýr nyní posílá k disciplinárnímu řízení, se uskutečnilo na společném zasedání delegace sněmovního zahraničního výboru a předsednictva švédského Výboru pro evropské záležitosti. Řeč zde byla mimo jiné i o rozpočtovém výhledu Evropské unie na následující sedmileté období a reformě evropské zemědělské politiky. Premiér, který je trestně stíhaný za dotační podvod, by neměl v Bruselu dojednávat dotace ve výši stovek miliard. A co více, vlastník obrovského agropodniku by vůbec neměl dojednávat dotace v oblasti zemědělství,“ dodal Peksa s tím, že chápe, že pan premiér nechce, aby se o jeho střetu zájmů v zahraničí vědělo.

„Ve fungující demokracii by ale takový premiér dávno odstoupil a morální zásady by mu vůbec nedovolily takto ponižovat politickou kulturu v zemi. Premiér, který je stíhán za to, že si pravděpodobně financuje soukromé letovisko za zpronevěřené evropské peníze, je pro Piráty přesně tím důvodem, proč bychom s hnutím pana Babiše nemohli vstoupit do koaličních jednání,“ uzavřel Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…