Uvalením kolektivní viny na všechny Rusy zvyšujeme riziko použití jaderných zbraní, obává se expert

23.03.2022 10:03

Válka na Ukrajině trvá již téměř měsíc. Podle bezpečnostního experta a ředitele Centra pro výzkum terorismu Davida Bohbota délka trvání konfliktu zvyšuje riziko použití chemických a jaderných zbraní. Že by k tomu mohlo dojít, nasvědčují i letecké manévry nad ruským územím.

Uvalením kolektivní viny na všechny Rusy zvyšujeme riziko použití jaderných zbraní, obává se expert
Foto: Archiv D. Bohbota
Popisek: Bezpečnostní expert David Bohbot

„Rusko zcela nezakrytě nacvičuje evakuaci svého politického vedení z Moskvy do předem připravených úkrytů. Tak lze totiž prezentovat aktuální informaci o demonstrativním startu téměř všech strojů speciálního leteckého oddílu zajišťujícího přepravu nejvyšších státních představitelů, které se se zapnutými transpondéry rozletěly z Moskvy na různá místa hluboko v Rusku. Neohlášeně. Můžeme si jen domýšlet, co nám chtějí naznačit,“ řekl David Bohbot, který si poprvé od vypuknutí války na Ukrajině myslí, že hrozba použití jaderného a chemického arzenálu je reálná. 
 

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí
 
„V případě, že Rusko v čele s Putinem bude nedobrovolně ustupovat, anebo mu jen dojde trpělivost, bude zde významně větší riziko přehodnocení použití sil,“ vychází z vojenských zkušeností David Bohbot.
 
„Západ aktuálně netlačí jen na Putina a jeho armádu, ale i na celý ruský národ včetně umělců, sportovců a i vědců, na které uvalil kolektivní vinu, což podle mě vůbec není na místě. Možnost likvidace týmu Chelsea, jen proto, že patří ruskému majiteli, který je nejštědřejším ruským donátorem v historii a loni daroval 80 000 obědů zdravotníkům bojujícím s COVIDem, je jen špička ledovce. Rusové cítí obrovský tlak a Putin je v pozici, kdy nemá co ztratit. A jestli je nějaká situace sakra nebezpečná, je to boj s protivníkem, který nemá co ztratit. Obzvláště s takovým, který disponuje největším jaderným arzenálem na světě,“ vysvětluje David Bohbot. 
 
 
„Čím déle tato válka trvá, tím je situace nebezpečnější. Vladimír Putin dnes říká Rusům, že Západu nejde o Ukrajinu a její oběti, ale spíše o možnost díky prolévání ukrajinské krve a na území Ukrajiny maximálně ponížit Rusko jako velmoc a dostat ho na kolena. Potom bude mít tři možnosti. Akceptovat porážku, vyhledat spojence - např. Čínu a přizvat jej na pomoc, anebo třetí a nejhorší možnost – stisk jediného tlačítka,“ líčí možné scénáře dalšího vývoje ředitel Centra pro výzkum terorismu. 
 

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Podle Davida Bohbota se i vzhledem k možnostem vlastní armády chováme neprozíravě a nezodpovědně, když posíláme na Ukrajinu zbraně a vojenský materiál. „USA, Německo a ostatní země posílají Ukrajině dostatek silných a chytrých zbraní a vojenské pomoci. My se máme a musíme o to více soustředit na humanitární a zdravotnickou pomoc, kterou můžeme na Ukrajinu doručit díky malé vzdálenosti osobně a cíleně, takže je pro Ukrajinu velice užitečná. Navíc poskytujeme Ukrajincům azyl, na rozdíl od zmíněných velmocí,“ myslí si bezpečnostní expert, který se zároveň sklání před statečností Ukrajinců. „To ale rozhodně není jediný důvod, proč tak dlouho a úspěšně čelí ruské ofenzivě. Západ Ukrajinu podporuje v boji jak dodávkami zbraní, tak operativními činnostmi, jako třeba satelitní monitoring pohybu vojsk. Díky tomu Ukrajinci úspěšně ničí ruskou armádu na cestě ještě před tím, než se dostane na místo plánované operace,“ vysvětluje expert, podle kterého se ani Rusko nerozhodlo pro nejlepší válečnou strategii k dosažení rychlého vojenského úspěchu. 
 
„Rusko poměrně dobře ovládá nebe nad Ukrajinou, ale k tomu si zvolilo i tu nejobtížnější variantu útoku – pozemní operaci. Přináší méně civilních obětí než bombardování z letadel, je to však operace pomalá, logisticky náročná a velmi nebezpečná. Navíc když Rusové dorazí do měst, čeká je extrémně obtížný scénář. Střechy vícepatrových budov jsou zaminované, což znemožňuje výsadek, a ve vrchních patrech jsou odstřelovači. V takovéto situaci je postup velice obtížný, pomalý a ztrátový,“ dodal David Bohbot. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…