Už ani jako za komunistů. Standardy ve školách půjdou dolů. A Bobošíková ukázala prstem na viníka

19.07.2023 20:50 | Monitoring

Jeden společný záchod pro šestileté žákyně a čtrnáctileté žáky? Česko degraduje. Možnosti, které přinášejí nové hygienické normy pro školy, vzbuzují u nemalé části české společnosti velké obavy. V novém pořadu Aby bylo jasno si na plánované změny posvítili, aby zjistili, že obavy mají svá opodstatnění. Nejen společné toalety, ale také snižování hygienických standardů či lesní mateřská školka bez povinnosti mít lékárničku obsahuje rozporuplný návrh vyhlášky upravující hygienické normy ve školách. „Nová hygienická vyhláška masivně zhoršuje bezpečnost a sociální standardy,“ upozorňuje Jana Bobošíková. Předloha by mohla platit již od podzimu.

Už ani jako za komunistů. Standardy ve školách půjdou dolů. A Bobošíková ukázala prstem na viníka
Foto: repro YouTube kanál Institut svobody a demokracie
Popisek: Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková

Mezi Válkovým Ministerstvem zdravotnictví a Bekovým Ministerstvem školství a Jurečkovým Ministerstvem práce a sociálních věcí koluje vyhláška o hygienických požadavcích pro mateřské, základní a střední školy. Iniciovala ji poslankyně ODS Zajíčková.

„Pokud ji porovnáme s doposud platnými hygienickými předpisy, musíme konstatovat, že ODS spolu s TOP 09  a KDU-ČSL a STAN se naprosto zásadním způsobem chystá pohodu dětí, žáků, studentů poškodit. Nová hygienická vyhláška masivně zhoršuje bezpečnost a sociální standardy, které v tuto chvíli v českých školách platí,“ konstatuje moderátorka.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí
Následně popisuje, co vše plánuje Fialova vláda v této oblasti změnit:

Z nové vyhlášky vypadává požadavek na oplocení pozemků ve školkách. Ploty přitom byly z důvodu ochrany zdraví a zajištění bezpečnosti.

Rovněž nebudou muset být oploceny areály základních škol. Nová vyhláška říká, že školky a školy nemusejí mít vlastní pozemky. Děti prý mohou docházet za hrou někam jinam.

Z vyhlášky tak vypadávají povinné plochy v místnostech na dítě a na žáka, což byly například ve školce 4 m² nebo v učebně základní školy necelé 2 m². Rovněž vypadává povinné vybavení šatnami s určenou plochou na žáka.

Z vyhlášky mizí také požadavek, že ve třídách musí být umístěno umyvadlo. Pokud jde o výtvarnou výchovu, mizí požadavek na dřez s přívodem tekoucí studené i teplé vody. Pokud se dítě například zamaže lepidlem, půjde se umýt patrně na smíšené toalety.

Pro žáky se zdravotním postižením už nebudou vyčleněny prostory pro odložení kompenzačních pomůcek, v praxi to může vypadat třeba tak, že přes berle spolužáka budou ve třídě klopýtat všichni.

U tělocvičny už nebudou povinné záchody s umyvadlem, oddělené pro chlapce a dívky. A ani nářaďovna. Zmizet mají i sprchy, doposud byla jedna sprcha pro osm žáků.

Pokud budou mít žáci pracovní výchovu, například pletí záhonu, nebudou už muset mít k dispozici záchod s umyvadlem.

„Prostě pokrok koalice nezastavíme,“ dodává Jana Bobošíková.

Změny se budou vztahovat také na lesní mateřské školky. Vyhláška nebude požadovat, aby v nich byly toaletní papír a mýdlo. Nebudou také muset být povinně vybaveny prostředky pro poskytnutí první pomoci.

„Proč nemusí být v lesních školkách lékárnička, je nám záhadou. Takže rodiče, zbystřete, v lesní mateřské školce není povinnost zřizovatele mít k dispozici ani dezinfekci, náplast nebo obinadlo,“ dodává moderátorka.

Z internátu pro středoškoláky zase zmizí čajové kuchyňky. „Patrně je podle politiků pětikoalice nutné vrátit se do doby, kdy si každý dělá čaj na pokoji. Ovšem už ne spirálou, ale s varnou konvicí,“ glosuje Bobošíková. Pokud jde o palandy, nebudou už muset být opatřeny zábranou proti pádu a rovněž odpadá nutnost mít na internátních pokojích stoly a židle. Na internátech mají být zřízeny kolektivní studovny, tvrdí pracovní materiál nové vyhlášky, který mají v Aby bylo jasno k dispozici.

„Mimochodem, víte, co bylo povinným standardem za socialismu? Nejméně jedno umyvadlo v každé třídě a na internátě musel mít každý židli a pracovní plochu. Tak co myslíte? Kam s touto vládou míříme? Na Západ? Na Východ? Nebo?“ táže se Bobošíková.

Další, co z vyhlášky vypadává, je zajištění oken proti rozbití v důsledku průvanu. Z vyhlášky také zmizela povinnost jednou týdně dezinfikovat ve školách umývárny a záchody, dvakrát ročně umývat okna, svítidla a provést celkový úklid všech prostor a jedenkrát za tři roky školky a školy vymalovat. „Takže dezinfikovat se bude tehdy, bude-li mít uklízečka chuť,“ podotýká Bobošíková.

Z vyhlášky rovněž zmizelo rozdělení záchodů na dívčí a chlapecké. Zmizela hygienická kabina pro dívky, zmizely povinné předsíňky u toalet s umyvadly i pohotovostní sprcha. Zmizel rovněž povinný počet žáků na jeden záchod. „Podle představ pětikoalice může být ve škole klidně jeden společný záchod pro šestileté žákyně a čtrnáctileté žáky,“ dává za příklad moderátorka.

Dále z vyhlášky zmizely odvětrávané úklidové komory, povinnost zajištění mýdla a jednorázových ručníků. Byly také změněny normy na světlost a větrání učeben.

„Je naprosto nehorázné a nebezpečné, že Fialova vláda snižuje hygienické standardy ve školkách a školách v okamžiku, kdy se na nás ze všech stran valí informace o nárustu chorob nebo o výskytu nemocí, které už byly téměř vymýceny,“ hrozí se Bobošíková, která upozorňuje, že masivně narostl výskyt svrabu, černého kašle, neštovic a někde i tuberkulózy, stále jsou navíc problémy s chybějícími léky.

„Opravdu za této situace přispěje k pohodě a ke zdravému vývoji dětí a žáků ve školách prudké snížení hygienických standardů? Opravdu chceme, aby si děti neměly ve třídě kde umýt ruce?“ pozastavuje se Bobošíková.

V Aby bylo jasno vyhlášku konzultovali s expertem na zdravotnické právo Ondřejem Dostálem. Ten sdělil, že děti mohou v tuto chvíli bránit jedině jejich rodiče. A to tak, že budou vytvářet tlak na zřizovatele jednotlivých škol, aby neopouštěli doposud platné hygienické normy a základní slušnost a stud na straně dětí byly ochráněny. „Já bych tu se smutkem označil Českou republiku nikoliv za rozvojový stát, rozvojové státy se rozvíjejí, kdežto mi degradujeme. Dosáhli jsme určité úrovně sociálních práv, úrovně ochrany veřejného zdraví a teď se propadáme,“ reagoval Dostál na hygienické reformy.

„A my v Aby bylo jasno dodáváme, nebo mohou také tuto vládu vykopnout, ale to bude možné až ve volbách v roce 2024. Postavíme se za děti a za jejich zdraví? Nebo je necháme v rukou nezodpovědných politiků,“ uzavírá Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zrušíme a pak budeme pracně naprávovat škody., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHlava. XXll , 20.07.2023 9:00:27
99 % škol je postavených za minulého režimu, takže mají veškeré platné vybavení, jen doufám, že nebudou ředitelé připosraní a nebudou ničit to, co je již vybudované, této demoliční vládě se nesmí ustupovat. Ještě někdy před pěti léty, jsme dostali z hygieny pokutu za to, že jsme měli v družině o jedno umývadlo méně, než požadovaly normy, to jsou paradoxy.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…