Už ani jako za komunistů. Standardy ve školách půjdou dolů. A Bobošíková ukázala prstem na viníka

19.07.2023 20:50 | Monitoring

Jeden společný záchod pro šestileté žákyně a čtrnáctileté žáky? Česko degraduje. Možnosti, které přinášejí nové hygienické normy pro školy, vzbuzují u nemalé části české společnosti velké obavy. V novém pořadu Aby bylo jasno si na plánované změny posvítili, aby zjistili, že obavy mají svá opodstatnění. Nejen společné toalety, ale také snižování hygienických standardů či lesní mateřská školka bez povinnosti mít lékárničku obsahuje rozporuplný návrh vyhlášky upravující hygienické normy ve školách. „Nová hygienická vyhláška masivně zhoršuje bezpečnost a sociální standardy,“ upozorňuje Jana Bobošíková. Předloha by mohla platit již od podzimu.

Už ani jako za komunistů. Standardy ve školách půjdou dolů. A Bobošíková ukázala prstem na viníka
Foto: repro YouTube kanál Institut svobody a demokracie
Popisek: Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková

Mezi Válkovým Ministerstvem zdravotnictví a Bekovým Ministerstvem školství a Jurečkovým Ministerstvem práce a sociálních věcí koluje vyhláška o hygienických požadavcích pro mateřské, základní a střední školy. Iniciovala ji poslankyně ODS Zajíčková.

„Pokud ji porovnáme s doposud platnými hygienickými předpisy, musíme konstatovat, že ODS spolu s TOP 09  a KDU-ČSL a STAN se naprosto zásadním způsobem chystá pohodu dětí, žáků, studentů poškodit. Nová hygienická vyhláška masivně zhoršuje bezpečnost a sociální standardy, které v tuto chvíli v českých školách platí,“ konstatuje moderátorka.

Následně popisuje, co vše plánuje Fialova vláda v této oblasti změnit:

Z nové vyhlášky vypadává požadavek na oplocení pozemků ve školkách. Ploty přitom byly z důvodu ochrany zdraví a zajištění bezpečnosti.

Rovněž nebudou muset být oploceny areály základních škol. Nová vyhláška říká, že školky a školy nemusejí mít vlastní pozemky. Děti prý mohou docházet za hrou někam jinam.

Z vyhlášky tak vypadávají povinné plochy v místnostech na dítě a na žáka, což byly například ve školce 4 m² nebo v učebně základní školy necelé 2 m². Rovněž vypadává povinné vybavení šatnami s určenou plochou na žáka.

Z vyhlášky mizí také požadavek, že ve třídách musí být umístěno umyvadlo. Pokud jde o výtvarnou výchovu, mizí požadavek na dřez s přívodem tekoucí studené i teplé vody. Pokud se dítě například zamaže lepidlem, půjde se umýt patrně na smíšené toalety.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zrušíme a pak budeme pracně naprávovat škody., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHlava. XXll , 20.07.2023 9:00:27
99 % škol je postavených za minulého režimu, takže mají veškeré platné vybavení, jen doufám, že nebudou ředitelé připosraní a nebudou ničit to, co je již vybudované, této demoliční vládě se nesmí ustupovat. Ještě někdy před pěti léty, jsme dostali z hygieny pokutu za to, že jsme měli v družině o jedno umývadlo méně, než požadovaly normy, to jsou paradoxy.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…