Už druhý průzkum, který vůbec nepotěší Tomia Okamuru. Ale komunisté strhli rekord

18.09.2013 8:51

Nejnovější průzkum společnosti SANEP posílá do Poslanecké sněmovny sedm stran. S přehledem by zvítězila ČSSD před komunisty, ve sněmovně by je kromě ODS a TOP 09 doplnili zemanovci, lidovci a rovněž hnutí ANO Andreje Babiše.

Už druhý průzkum, který vůbec nepotěší Tomia Okamuru. Ale komunisté strhli rekord
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

ČSSD si za cíl vytkla výsledek přesahující třicet procent, SANEP ji však v průzkumu pro deník Blesk přisoudil jen 25,6 procenta, což v přepočtu představuje 62 poslanců. Komunisté by za 17,8 procent obsadili 43 křesel, což by byl od roku 1989 jejich nejlepší výsledek. Třetí TOP 09 by se ziskem 12,8 procenta měla 31 poslanců a čtvrtá ODS by zisk 8,2 procent přetavila ve 20 mandátů.

Pro srovnání: několik dní starý průzkum agentury STEM

Jen těsně za donedávna největší vládní stranou by skončila Strana práv občanů-zemanovci. Rovných sedm procent by straně přineslo 17 křesel, o dvě méně by mělo hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, které by získalo 6,2 procenta. Nejmenší sněmovní stranou by se stala KDU- ČSL, která by s 5,3 procenty těsně překročila vstupní hranici a vyneslo by jí to 12 poslanců.

Pod čarou by skončil blok Jany Bobošíkové (v průzkumu byl ještě označován jako Suverenita, do voleb však jde pod názvem Hlavu vzhůru!) a Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury s necelými čtyřmi procenty. Okamurovo hnutí Úsvit přímé demokracie se do sněmovny nedostalo ani v prvním poprázdninovém průzkumu renomované agentury STEM, který byl zveřejněn tento týden.

Z nabízejících se koalic je nejpočetnější široké spojenectví ČSSD, zemanovců, TOP 09 a ANO se 125 poslanci. Existuje ještě sedm dalších většinových variant, z nichž všechny počítají s nejsilnější ČSSD, doplněnou o minimálně dvě další strany. Poslední většinovou variantou je 105 poslanců ČSSD a komunistů. Široká pravicová koalice všech proti ČSSD a komunistům by tak na většinu nedosáhla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…