Už i Biden přiznal, že situace je vážná. Zelenskyj hrozí dál

07.10.2022 14:18

Podle amerického prezidenta Joea Bidena je riziko jaderného „armagedonu“ na nejvyšší úrovni od Kubánské krize v roce 1962. Podle něj Putin o použití jaderných zbraní nežertuje, když o nich mluví, ale současně ztrácí v Rusku svoji tvář, i svoji moc. Něco jako lokální jaderný konflikt podle Bidena neexistuje. Zelenskyj naopak vyzývá NATO k preventivním úderům proti Rusku, které prý Putina od použití jaderných zbraní odradí.

Už i Biden přiznal, že situace je vážná. Zelenskyj hrozí dál
Foto: z internetu
Popisek: Biden s Putinem

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Poslední dobou hovoří ruští představitelé stále častěji o možnosti použití taktických jaderných zbraní. Je to podle Agentury AP důsledek toho, jaké neúspěchy a ztráty utrpělo Rusko v posledních dnech na Ukrajině.

Biden k tomu dodal, že zná Putina docela dobře a že si myslí, že by o použití jaderných, biologických či chemických zbraní nijak nežertoval.

„Od dob Kennedyho a Kubánské krize, jsme nikdy nečelili tak reálné hrozbě armagedonu.“

V narážce na stav ruských vojsk a na to, že nemají jiné možnosti, jak válku zvrátit, zmínil Biden i to, že hrozba z ruské strany je, protože jejich armáda je výrazně podprůměrná.

Američtí představitelé už měsíce varují před vyhlídkou, že by Rusko mohlo na Ukrajině použít zbraně hromadného ničení, protože na bojišti čelilo řadě strategických neúspěchů, i když Bidenovy poznámky označily za dosud nejostřejší varování americkou vládou o jaderných sázkách.

Na druhou stranu píše AP o tom, že ani Biden, ani jeho administrativa zatím nemají žádné signály o změnách rozmístění, či jiné aktivitě ruských jaderných zbraní.

Putin se ale opakovaně poslední dobou zmiňoval o použití rozsáhlého jaderného arzenálu své země a navíc vyhlásil mobilizaci pro odvedení ruských mužů do války na Ukrajině.

„Chci vám připomenout, že naše země má také různé prostředky ničení... A když je ohrožena územní celistvost naší země, použijeme všechny prostředky, které máme k dispozici, k ochraně Ruska a našeho lidu,“ řekl Putin 21. září a dodal: „Není to bluf.“

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan ale minulý týden sdělil, že USA daly Rusku jasně najevo, jaké by byly následky použití jaderné zbraně na Ukrajině.

„Je to něco, co bereme velmi vážně a komunikujeme o tom přímo s Ruskem včetně rozhodných odpovědí, jaké budou od USA následovat, kdyby se Rusko vydalo touto temnou cestou,“ řekl Sullivan.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle Agentury AP ve čtvrtek řekl, že Putin chápe, že mu svět jaderný útok nikdy neodpustí.

„Jsem si jistý, že chápe, že po použití jaderných zbraní už si nebude schopen zachovat ani svůj život,“ řekl Zelenskyj.

Na druhou stranu se ale dnes objevilo video, ve kterém Zelenskyj nabádá NATO a spojence, aby na nic nečekaly a podnikli proti Putinovi preventivní údery. Ty ho podle něj mohou od použití jaderných zbraní odradit.

„Co by mělo NATO dělat? Vyloučit možnost použití jaderných zbraní Ruskem. Ale nejdůležitější, znovu se obracím na mezinárodní společenství, jsou preventivní údery. Aby věděli, co se stane, když použijí atomovku. A ne naopak, čekat, až Rusko udeří, a pak říct: „Takže vy jste takoví? Teď můžeme my zaútočit na vás.“ Přehodnoťte pořadí akcí, které použijete proti Rusku,“ požaduje Zelenskyj po svých spojencích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…