Už i Norové jsou pro Rusko nepřátelé. Musí seškrtat diplomaty

04.08.2023 7:30

Ruská agrese proti Ukrajině pokračuje. Jeden z ruských vojáků prozradil, že na frontě působí jednotky trestanců, jejichž úkolem je střílet po těch ruských vojácích, kteří by se z obranných linií rádi stáhli do týlu. Mezitím zhoustlo napětí mezi Norskem a Ruskem. Tyto dvě země nají společnou hranici v Arktidě. A Institut pro studium války (ISW) zaznamenal, že jeden důležitý ruský text záhadně zmizel.

Už i Norové jsou pro Rusko nepřátelé. Musí seškrtat diplomaty
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí
Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) po čase zveřejnila další zachycený rozhovor jednoho z rekrutů se svým přítelem. Voják si stěžuje, že jeho jednotka byla prakticky zlikvidována a na místo odvedenců nastoupily smluvní jednotky. Odvedenec prozradil, že je uvězněn mezi ukrajinskými silami na jedné straně a druhou ruskou obrannou linií s rozkazem nikoho nepustit.

„Kde je Kolja?“ zeptal se v jednu chvíli druhý mluvčí na jejich společného přítele. Rozhovor uveřejnil server Kyiv Post.

„Kolja, nevím, kdo si ho odtamtud vezme. Pořád leží na poli, v pytli na mrtvoly,“ odvětil voják.

„Tak co teď budete dělat?" reagoval druhý hovořící.

„Nevím, co mám dělat. Už nás dávno odepsali a z nulové linie není úniku,“ popsal situaci na linii dotyku.

Prozradil také, že ve druhé obranné linii pobývají vojáci rekrutovaní z věznic a ti mají za úkol zastřelit vojáky, kteří by se chtěli z obranných pozic stáhnout hlouběji do týlu.

„A co když se prostě proplížíte zpátky na velitelství a vysvětlíte to?“ padl dotaz.

„Na velitelství? Žádné velitelství už není," dostalo se tazateli odpovědi.

„No a nemůžeš se prostě pomalu stáhnout?“

„Ne,“ zaznělo jasně.

„Kam půjdeme, Vovo? Z Luhanska přivezli ty nájemný chlapy.“

„Tak co, zastřelí tě, když se vrátíš?" zaznělo od volaného.

„Jo, střílejí po nás," dostalo se mu další odpovědi.

„Naši kontraktoři, Rusové?“ ozvalo se v hovoru s nedůvěrou.

A přišla odpověď. „Jo, jsou na naší straně, z luhanských věznic. Je jich asi třicet a útočí na nás.“

Server upozornil, že pravost informací nemůže nezávisle ověřit, ale již v červnu vyšlo najevo, že se na sociálních sítích rozšířilo video z bojiště, na němž tři ozbrojení ruští vojáci střílejí na sedm nebo více svých kolegů, kteří utíkají.

„Zveřejnění těchto zachycených rozhovorů ukrajinskými zpravodajskými službami však naznačuje, že ruská armáda se nachází v mnohem horší situaci a vojáci se začínají bát své vlastní strany stejně jako ukrajinského protivníka,“ uvedl Kyiv Post.

Ruská státní agentura RIA Novosti věnovala pozornost případu z politických vod a upozornila, že Ruská federace přidala Norsko na seznam nepřátelských zemí. Pro Norsko to znamená, že musí omezit počet lidí působících v Rusku. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala agentura Reuters. Norsko v dubnu vyhostilo 15 ruských diplomatů kvůli údajné špionáži a Rusko reagovalo vypovězením 10 norských diplomatů.

Norsko uvedlo, že není důvod tvrdit, že by se chovalo nepřátelsky vůči Rusku, s nímž má společnou hranici v Arktidě.

„Dnešní situace je důsledkem ruské války proti Ukrajině. Rusko se může samo rozhodnout tuto válku ukončit," uvedla norská ministryně zahraničí Anniken Huitfeldtová v prohlášení pro agenturu Reuters. „Jako sousední země máme zájem na fungujících diplomatických vztazích a kontaktních kanálech, a to i v obtížných dobách,“ dodala Huitfeldtová.

A zatímco Rusové některé texty rozšiřují, jiné podle washingtonského Institutu pro studium války záhadně mizí.

„Ruské ministerstvo obrany stáhlo projev velitele ruských vzdušných sil (VDV) generálplukovníka Michaila Teplinského z 2. srpna, pravděpodobně kvůli jeho odhalení ruských obětí na Ukrajině. Teplinskyj prohlásil v Den VDV (2. srpna, svátek oslavující ruské výsadkové síly), že od začátku války bylo na Ukrajině zraněno nejméně 8 500 příslušníků VDV, což je vzácné oficiální odhalení ruských obětí. … Ruské ministerstvo obrany se možná také snažilo cenzurovat Teplinského zveřejnění podrobností ohledně nových formací VDV, protože ministr obrany Sergej Šojgu a další vojenští představitelé již dříve diskutovali o zřízení dalších formací, ale neupřesnili jejich jména a přesnou podřízenost stávajícím jednotkám,“ uvedl institut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …