Už je potřeba říct pravdu. Němci se vyjádřili k Angele Merkelové

27.06.2018 12:24

Po několika málo dnech byl v Německu zveřejněn další průzkum veřejného mínění, který potvrzuje vytrácející se důvěru voličů v CDU/CSU. Křesťanské demokraty a jejich sesterskou stranu z Bavorska by nyní volilo méně než 30 % voličů.

Už je potřeba říct pravdu. Němci se vyjádřili k Angele Merkelové
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Vládní koalice ve složení CDU/CSU a SPD má za sebou jen o něco málo více než tři měsíce společného vládnutí a už musí řešit doslova existenční problémy. Pokračování vlády vážně ohrožuje spor mezi šéfkou CDU Merkelovou a předsedou bavorské CSU Seehoferem. Kancléřka se nemůže s ministrem vnitra shodnout na tom, jestli by měli být žadatelé o azyl již jednou registrovaní v jiné evropské zemi vpuštění do Německa.

Anketa

Doporučujete ÚV KSČM doporučit poslancům KSČM toleranci vlády Andreje Babiše?

hlasovalo: 10350 lidí

Spory mezi oběma politiky plní přední stránky všech médií a německá veřejnost pomalu ztrácí trpělivost. V krátké době již druhý průzkum veřejného mínění ukazuje pokles preferencí u všech tří koaličních stran. Loni v září získala CDU/CSU společně 33 % hlasů, ale podle aktuálního průzkumu agentury Civey by ji nyní volilo méně než 30 % voličů. To je z dlouhodobého hlediska naprosto minimum a jasně ukazuje, že důvěryhodnost vlády v očích voličů je v troskách.

Podobně sestupnou tendenci mají také preference socialistů z SPD. Ti získali v podzimních volbách jen 20,5 % a mnozí předpokládali, že se od tohoto historického dna brzy odrazí. Opak je však pravdou a socialisté klesají stále níž. Jak ukazují výsledky průzkumu, kterého se účastnilo téměř dvanáct tisíc respondentů, aktuálně by SPD získala pouhých 17,7 % a stejně jako CDU/CSU by si pohoršila o celá tři procenta.

Naopak opoziční Alternativa pro Německo (AfD) na sporech ve vládní koalici vydělává a figuruje nyní na třetím místě, jen s odstupem asi 1,5 % za SPD. Posilují ale i Zelení, které by na čtvrtém místě volilo 12,1 %. Účastníci diskuze pod článkem v magazínu Focus politiky nešetří. „Jen málokdo má odvahu říci, že hlavní problém spočívá v Merkelové. Kancléřka rozděluje vlastní stranu, zemi i Evropskou unii,“ napsala diskutérka Barbara Schefflerová.

Podobný názor sdílí také Wolfgang Schäfer. „Merkelová je hrobařem CDU a je skutečně nejvyšší čas, aby odstoupila,“ Také diskutér David Hubertus považuje za hlavního viníka kanclérku. „Po levicovém směřování CDU pod vládou Merkelové by bylo čestnější, aby CDU odešla do koalice s SPD a Zelenými. Čekám, že CDU brzy dopadne jako SPD. Konzervativní voliče již nereprezentuje CDU, ale CSU a AfD.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…