Už je zle, po tiskovce to Fiala schytal úplně odevšad. Nadávky a smích

29.12.2021 19:45 | Ze sítí

Přichází pomalé vystřízlivění. Fialova vláda přináší změny a spolu s nimi čelí ostré kritice za to, že se rozhodla seškrtat již dříve avizované zvýšení platů ve veřejné sféře a chce na jeden rok zmrazit platy všem ústavním činitelům a také státním úředníkům. V internetové obci jsou jí proto vyčítány populistické kroky, k nimž přistoupila, aniž je předem projednala s odbory. A stejně tak nesbírá plusové body ani pro svá nová opatření kvůli cenám energií či za plánované plošné testy ve firmách.

Už je zle, po tiskovce to Fiala schytal úplně odevšad. Nadávky a smích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na dnešní tiskové konferenci po jednání vládě oznámili, že politikům chce zmrazit platy na jeden rok. Podle Fialy Ministerstvo práce a sociálních věcí v případě zmrazení platů ústavních činitelů už připravuje příslušnou novelu zákona. Stanovisko vlády je doporučením pro Parlament.

Ministerstva připomínala, že navržené datum účinnosti 1. ledna příštího roku je nerealistické. Pokud by Parlament schválil novelu během příštího roku, pak by beze změny účinnosti začala platit až od 1. července.

Platy zvýšila zdravotníkům a učitelům. „Vláda se dohodla na zvýšení platů ve státní sféře, a to na takovém zvýšení, které zohledňuje stav rozpočtu a co nás čeká v příštích měsících,“ uvedl premiér. Dodal, že v případě pedagogů vláda přistoupila ke zvýšení mimo jiné také proto, aby platy učitelů neklesly pod 130 procent průměrné mzdy. Minulá vláda počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou plošně od ledna přidáno 1 400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o tři procenta.

Pro někoho jsou tato rozhodnutí jistým paradoxem, nová vláda činí kroky, za které vláda minulá sklízela přízviska jako populistická.

„Trochu se v tom ztrácím. Od Babiše to byl předvolební populismus a od Fialy je to teda povolební populismus? Anebo to už není populismus? Já se v těch signálech vážně ztrácím!“ reflektoval plány na zmrazení platů státních úředníků na ministerstvech a dalších úřadech a všech ústavním činitelům komentátor Petr Holec.

Šéf hlavní odborové centrály Josef Středula označil za skandální, že nová vláda rozhodla o zmrazení platů zaměstnanců státu, aniž se obtěžovala jednat s odbory, nebo to oznámit na tripartitě. „Ale je od ní hezké, že jim jedním dechem zároveň přihodila více práce, když budou například vyřizovat žádosti o pomoc s placením za energie,“ rozhorlil se odborář.

K jeho vyjádření pak Holec ještě ironicky poznamenal: „Tak se zdá, že si nová vláda hned dělá přátele fakt úplně všude. K čemu ale tripartitu, když je jich pět i bez odborů, ne?“

Odbory dnešní rozhodnutí vlády zmrazit platy ve státní službě považují za „výsměch“ desítkám tisíc státních zaměstnanců a zaměstnankyň i úředníků územních samosprávných celků. „Ve veřejné sféře dojde kvůli dnešnímu rozhodnutí vlády k reálnému poklesu platů. Vláda nejedná s odbory,“ doplnil na sociální síti exposlanec Jiří Dolejš (KSČM), který sdílel tiskovou zprávu Odborového svazu státních orgánů a organizací (OSSOO), který státní zaměstnance a zaměstnance veřejné správy sdružuje.

„To je pokles platů zaměstnanců státu, protože pokud inflace bude šest procent, což se předpokládá, a na počátku roku ještě vyšší, tak těmto zaměstnancům klesne životní úroveň,“ přiblížil poté Středula pro Českou televizi.

Tato politika vlády je pro někoho odsouzeníhodná především proto, že sama vytvořila tři nová ministerstva. „Pravicová vláda zvýšila počet ministrů, místopředsedů Sněmovny, přijímá nové trafikanty… na sobě zkrátka nešetří. Ale zaměstnancům ve veřejné správě slíbené peníze sebrala. Dokáže si někdo z těch papalášů představit, jak žijí obyčejní lidé? Že jim není hanba,“ odplivl si téměř Michal Šmarda, nový předseda sociální demokracie, která se letos nedostala do Sněmovny.

Se zvyšováním platů politiků by někteří neměli žádný problém, ovšem pokud by jim úměrně odpovídala i odvedená práce. „Klidně dejte politikům větší platy, nemám s tím problém, pokud budou dělat profesionálně svou práci,“ napsal ve svém tweetu novinář Jakub Zelenka a dodal: „Třeba mohou prostředky investovat do studia jazyků.“ Narážel tak na fakt, že hned několik členů nové vlády nezvládne vést jednání v angličtině, a na pomoc si tak budou muset brát tlumočníka.

Trnem v oku je Fialova vláda také pro schválenou adresnou úlevu od vysokých cen energií. Střední vrstvy a bohatí budou tedy kromě svých platit účty za energie i chudším. Dosavadní plošná úleva Babišovy vlády šla proti smyslu zelené agendy EU, jejímž cílem je uměle zdražit energie, neboť ulevovala všem.

Rovněž dnes kabinet přišel se souborem opatření kvůli vysokým cenám energií, který dnes schválil. Lidem má pomoci zvýšení příspěvku na bydlení, v souvislosti s tím se připravuje návrh novely zákona o státní sociální podpoře. Využít bude možné také mimořádnou okamžitou pomoc, pro podnikatele se rozšíří program Záruka v souvislosti s vynucenou změnou dodavatele energií.

„Místo plošné pomoci chceme pomáhat adresně, chceme pomáhat konkrétně a chceme se zaměřit přesně na ty lidi, kteří jsou postiženi energetickou chudobou,“ řekl premiér Petr Fiala s tím, že adresná pomoc podle něj méně zatíží státní rozpočet.

A ekonomovi vstávají chlupy hrůzou: „Fialova vláda schválila adresnou úlevu od vysokých cen energií. Střední vrstvy a bohatí budou tedy kromě svých platit účty za energie i chudším. Dosavadní plošná úleva Babišovy vlády šla proti smyslu zelené agendy EU, jejímž cílem je uměle zdražit energie, neboť ulevovala všem,“ reaguje na svém twitterovém účtu Lukáš Kovanda.

V neposlední řadě se předmětem kritiky stalo také rozhodnutí vlády o plošném testování ve firmách dvakrát týdně. Firmy v současné době musejí testovat jednou týdně jen zaměstnance, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půlroce neprodělali covid. Nový návrh vlády má ještě projednat tripartita. Podle Válka by byla ideální varianta testování vždy po třech dnech.

Že se rozhodně jedná o dost nákladnou záležitost, upozorňuje jeden ze zakládajících členů ODS, Petr Paulczyňski, který doufá, že zaměstnavatelům budou testy proplaceny v plné výši. „Vláda ukládala zaměstnavatelům testovat své zaměstnance dvakrát týdně. Tak doufám, že jim to také proplatí,“ napsal na svém twitteru. Od Nového roku navíc pozastaví kabinet vyplácení příspěvku B z programu Antivirus. 

Dnešní rozhodnutí vlády o nižším růstu platů, než který navrhovala předchozí vláda, a zmrazení platů státních úředníků je podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) nepochopitelné a neobhajitelné. V souvislosti s rozhodnutím vlády zmrazit platy ústavních činitelů v příštím roce upozornila na to, že od ledna platy vrcholných politiků stoupnou o šest procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…