Už jsme zapomněli, jak jsme žili v kleci. Ministr Herman vzpomíná na rok 1968 a normalizaci

24.08.2014 17:46

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zavzpomínal na srpen 1968. Svou osobní vzpomínku vylíčil již v knize „Srdcem proti ostnatému drátu“, ale před pár dny se rozhodl zpřístupnit svůj pohled na tento den i lidem, kteří knihu nečetli. Jeho babička se prý bála, že Rusové dnešního ministra i s jeho bratrem zastřelí.

Už jsme zapomněli, jak jsme žili v kleci. Ministr Herman vzpomíná na rok 1968 a normalizaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„20. srpna 1968 jsme s našimi odjeli do Rakouska na Salzbursko k jezeru Mondsee, kde měli chatu naši přátelé. V noci pak přišla bouřlivá atmosféra okupace a naši řešili, jestli zůstat, nebo nezůstat. Nakonec se rozhodli k návratu. Pocházím z Českých Budějovic a pamatuji se, jak na křižovatce na dnešním Mariánském náměstí jezdily pancéřové vozy a tanky a já jsem se bál. Měli jsme doma takové žluté závěsy a ta světla vždycky ty závěsy ozářila a já jsem se bál, že na mě ty tanky vjedou. S bratrem jsme z okna babiččina pokoje pouštěli prasátka zrcátkem, abychom oslnili řidiče. Babička nás zahnala a říkala: Chlapci, co to děláte, oni vás zastřelí! Vzpomínám si i na děla, která koukala z lesa za Budějovicemi. Vždycky se říkalo: To jsou Rusové. Dodnes bych ta místa našel,“ tvrdí ministr.

Ministrovy vzpomínky si můžete přečíst také ZDE.

Herman si vzpomíná i na nápisy na zdech namířené proti okupantům, jako např. Dubčekovi slivovici, Brežněvovi po palici. Tyto nápisy byly později přetřeny, ale nátěr se za čas oloupal a ony tak znovu spatřily světlo světa. Objevili se i lidé, kteří ve jménu svobody a na protest proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy obětovali to nejcennější - svůj život. Mezi tyto zastánce ideálu svobody patřil i Polák Ryszard Siwiec, který se upálil při oslavě dožínek.

Herman vzpomíná i na rok 1969, který definitivně znamenal uzavření tehdejšího Československa do normalizační klece. Dnes řada lidí zapomíná, jak se v té kleci žilo, někteří dokonce usilují o vybudování nových klecí. Ministr kultury Herman jim tuto snahu nebere, ale se vším důrazem na závěr prohlašuje: „Když už se jim do toho chce, tak budiž. Ať si v nich ale žijí sami.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…